Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2021  
Πρόεδρος - Διοικητικό Συμβούλιο 
Σκοπός-Αγώνες-Έργο 
Γίνε Μέλος - Ενημερώσου 

Αγοραπωλησίες 
Ασφάλιση κτιρίων 
Εκδηλώσεις 
Ενεργειακή Αναβάθμιση Κτιρίων 
Ενεργειακό πιστοποιητικό 
ΜΙΚΡΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ 
Πολυκατοικίες - Κοινόχρηστα 
Οικοδομές - Αυθαίρετα 
Μισθώσεις 
Πολεοδομικά - Σχέδια Πόλεων 
Απαλλοτριώσεις 
Φοιτητική Στέγη 
Κτηματολόγιο - Υποθηκοφυλακεία 
Φορολογικά Θέματα - Δημοτικά Τέλη 
Διατηρητέα κτίρια 
Τραπεζικός Δανεισμός 

ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΤΙΡΙΩΝ ΜΕΛΩΝ ΠΟΜΙΔΑ - INTERAMERICAN

Τώρα η ΠΟΜΙΔΑ σε συνεργασία με την INTERAMERICAN προσφέρει στα μέλη της ένα μοναδικό πρόγραμμα ομαδικής ασφάλισης των κτιρίων τους με ασυναγώνιστο κόστος, πληρέστατες καλύψεις & άμεση καταβολή της αποζημίωσης!
Υπολόγισε ασφάλιστρα για:Πληροφορίες:
Γρ. Ασφάλισης Κτιρίων ΠΟΜΙΔΑ, Σοφοκλέους 15 & Αιόλου, Αθήνα τηλ. 210-323040

Eγγραφή Ασφαλιζομ. Μελών από το διαδίκτυο InteramericanΕκδηλώσεις

Αρθρα
28ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΟΜΙΔΑ: ΦΟΡΟΙ & ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ ΑΦΑΝΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ
31-01-2011 13:25:16

Με μεγάλη προσέλευση εκπροσώπων οργανώσεων ιδιοκτητών ακινήτων από όλη τη χώρα, επισήμων, εκπροσώπων φορέων και κοινού, και με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκαν το Σάββατο, 29.1.2011, οι εργασίες του 28ου Πανελλήνιου Συνεδρίου της ΠΟΜΙΔΑ στο κινηματοθέατρο ΑΠΟΛΛΩΝ. Την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υφυπουργός Ενέργειας κ. Γιάννης Μανιάτης, την Νέα Δημοκρατία ο Αναπλ. Γραμ. Πολ. Σχεδιασμού, Βουλευτής Β΄Αθηνών κ. Αργύρης Ντινόπουλος και ο βουλευτής, πρώην υπουργός κ. Προκόπης Παυλόπουλος, το ΚΚΕ ο υπεύθυνος Οικονομικών κ. Ηλίας Τσιμπουκάκης, τη Δημοκρατική Συμμαχία η Πρόεδρος και τέως Υπουργός κα Ντόρα Μπακογιάννη και ο ευρωβουλευτής κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, τη Δημοκρατική Αριστερά ο κ. Χάρης Πεπόνης. Τον Δήμαρχο Αθηναίων κ. Γιώργο Καμίνη εκπροσώπησε η Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών να Νανά Σπυροπούλου και ο Διαμερισματικός Σύμβουλος κ. Μιχάλης Μουσού.

Ο Πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ Στράτος Παραδιάς επισήμανε ότι με πρόσφατα νομοθετήματα υιοθετήθηκαν τα εξής εξοντωτικά δημοσιονομικά και άλλα μέτρα κατά των ιδιοκτητών ακινήτων:

1.Έκτακτη εισφορά ακίνητης ιδιοκτησίας επί ΕΤΑΚ 2009 έως και 9 ο/οο

2.10-20πλασιασμός του ετήσιου Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) από 1ο/οο σε έως 1%-2%

3.10πλασιασμός του Φόρου κληρονομιάς – γονικής παροχής από 1% σε έως 10%

4.Αύξηση φορολογίας εισοδήματος έως 45%, χωρίς κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου

5.Βαρύ ετήσιο τεκμήριο διαβίωσης σε ιδιόκτητη ή και μισθωμένη κατοικία

6.Κατάργηση απαλλαγής των δαπανών επισκευών κτιρίων από το φορολογητέο εισόδημα

7.Περιορισμός απαλλαγής ΦΜΑ και τόκων για αγορά πρώτης κατοικίας

8.Εξαίρεση ιδιοκτητών ακινήτων από το δικαίωμα επαγγελματικής περαίωσης.

9.Δυνατότητα μονομερούς κατάργησης των μισθωτικών συμβάσεων εκ μέρους των μισθωτών.

10.Καθιέρωση υποχρεωτικών επιθεωρήσεων και αμοιβών σε βάρος των ιδιοκτητών κτιρίων.

Τα μέτρα αυτά, σε συνδυασμό με τις νέες προτάσεις για ποινές ακόμη και κάθειρξης για όσους αδυνατούν να πληρώσουν τις οφειλές από ΦΑΠ και λοιπούς φόρους ακινήτων, οδηγούν σε πλήρη «ποινικοποίηση» της κατοχής ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας η οποία αποτελεί το σημαντικότερο περιουσιακό στοιχείο του ελληνικού λαού. Ειδικότερα οι εκατοντάδες χιλιάδες υπόχρεοι σε ΦΑΠ από όλη τη χώρα, που θα πολλαπλασιάζονται κάθε φορά που θα αυξάνονται οι «αντικειμενικές αξίες», δεν έχουν καμιά δυνατότητα να πουλήσουν ακίνητα για να πληρώσουν τους φόρους που άρχισαν να βεβαιώνονται αυτόματα στο όνομά τους. Σύντομα το δημόσιο θα αναγκαστεί να αρχίσει μαζικούς πλειστηριασμούς ακινήτων όσων έχουν απρόσοδες περιουσίες, όπου τα «κοράκια» θα ενεδρεύουν… Έτσι σε λίγο τα ακίνητα θα αρχίσουν να περνούν στα χέρια όσων έχουν χρήματα και μπορούν να αντέξουν την εξοντωτική φορολογία, ή τη δημιουργία εταιρειών. Θα έχουμε δηλαδή σημαντική αναδιανομή του πλούτου, μόνον που θα είναι αντίστροφη: Οι πλούσιοι, δηλαδή όσοι έχουν οικονομική ρευστότητα, θα γίνουν ακόμη πλουσιότεροι!

Ο Πρόεδρος επεσήμανε ότι η κατοχή ακίνητης ιδιοκτησίας, κλασσικό αποταμιευτικό πρότυπο της μέσης ελληνικής οικογένειας, έχει τεθεί πλέον σε διαδικασία πραγματικής «κατεδάφισης», ενώ τα μέτρα αυτά «καταδικάζουν σε θάνατο» την οικοδομή και την κτηματαγορά, και όλους όσοι ασχολούνται σ΄αυτές.Ο κ. Σταμάτης Περδίος, τεχνικός σύμβουλος της ΠΟΜΙΔΑ και της UIPI, επεσήμανε τέσσερα προβλήματα στην εφαρμογή των πιστοποιητικών ενεργειακής απόδοσης και του προγράμματος «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον»: τη γραφειοκρατία (ο ιδιοκτήτης πρέπει να προσκομίσει έως και 17 δικαιολογητικά στον ενεργειακό επιθεωρητή για να εκδώσει το πιστοποιητικό ενώ για να ενταχθεί μια πολυκατοικία 20 διαμερισμάτων στο «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον» χρειάζονται 178 δικαιολογητικά), την έλλειψη εκπαίδευσης για την εκπόνηση ενεργειακών μελετών, την πολυπλοκότητα των μελετών αυτών και το γεγονός ότι οι ενεργειακοί επιθεωρητές καλούνται να καταγράφουν όλες τις τυχόν πολεοδομικές αυθαιρεσίες του ακινήτου.Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιάννης Μανιάτης ανακοίνωσε ότι μετά το «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον», που ξεκινά από την ερχόμενη Τρίτη, έρχεται τον Απρίλιο το νέο πρόγραμμα «Χτίζοντας το μέλλον» του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής που θα εξασφαλίζει εκπτώσεις 25 - 30 % στις τιμές υλικών και εργασιών για την ενεργειακή θωράκιση των κτιρίων, επισημαίνοντας ότι η εξοικονόμηση ενέργειας αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης και πρέπει να προωθηθεί πιο ενεργά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ο κ. Μανιάτης δήλωσε ότι το πρόγραμμα «Χτίζοντας το Μέλλον» στηρίζεται σε εθελοντικές συμφωνίες μεταξύ των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο χώρο της οικοδομής και των κοινωνικών εταίρων προκειμένου να επιτευχθούν εκπτώσεις σε εργασίες και υλικά. Το κράτος θα εγγυάται με ελέγχους την τήρηση των συμφωνηθέντων ενώ θα εξασφαλίζει και τη δημοσιότητα του προγράμματος. Με την εφαρμογή του εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί εξοικονόμηση πόρων από τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης ύψους 9 δισ. ευρώ την επόμενη δεκαετία ενώ με το «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον» αναμένονται επενδύσεις 1,2 δισ. ευρώ και 15.000 νέες θέσεις εργασίας στο χώρο της οικοδ

Στις επισημάνσεις της ΠΟΜΙΔΑ για υπερβολική γραφειοκρατία (17 δικαιολογητικά για την έκδοση πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης, 178 δικαιολογητικά γιά ένταξη στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον» πολυκατοικίας 20 διαμερισμάτων), ο κ. Μανιάτης δήλωσε ανοιχτός σε διορθωτικές κινήσεις.

Ο πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Εκτιμητικής, ορκωτός εκτιμητής κ. Μπάμπης Χαραλαμπόπουλος παρουσίασε μελέτη για τα προβλήματα και τις στρεβλώσεις του συστήματος των αντικειμενικών αξιών σε εντός και εκτός σχεδίου ακίνητα. Μεταξύ άλλων, τόνισε την ανάγκη μείωσης των αντικειμενικών αξιών στα εμπορικά ακίνητα, μείωσης των συντελεστών εμπορικότητας και αύξησης των συντελεστών παλαιότητας.

Ο κ. Δημήτρης Ρόκκος, διευθυντής Προγραμματισμού και Επενδυτικών Προγραμμάτων του Κτηματολογίου παρουσίασε το πρόγραμμα δράσης για την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης της χώρας η οποία, όπως είπε, αναμένεται το 2020. Στα επόμενα βήματα περιλαμβάνονται:

1.Η κτηματογράφηση 33 περιοχών σε Πελοπόννησο, Στερεά Ελλάδα και Θεσσαλονίκη.

2.Η προκήρυξη για την κτηματογράφηση 260 περιαστικών Δήμων που αφορά 4,4 εκατομμύρια στρέμματα.

3.Η προκήρυξη, ως το τέλος του 2012, της κτηματογράφησης αγροτικών περιοχών και, τη διετία 2014-2015 των ορεινών περιοχών με μικρούς οικισμούς.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αμίσθων Υποθηκοφυλάκων κ. Χρήστος Χριστόπουλος προειδοποίησε ότι μέσα στο 2011 θα καταστούν αμάχητες οι κτηματολογικές εγγραφές που έγιναν στο πλαίσιο των πρώτων, πιλοτικών προγραμμάτων στις οποίες εντοπίζονται σημαντικά προβλήματα: μεταξύ άλλων αδήλωτα ακίνητα ή εγγραφές από μη δικαιούχους. Ο ίδιος ζήτησε να παραταθούν οι προθεσμίες ώστε η ολοκλήρωση των κτηματογραφήσεων να γίνει με σωστό και ασφαλή τρόπο, καθώς και να απλοποιηθεί η διαδικασία διόρθωσης λαθών στους κτηματικούς χάρτες. Απαντώντας, ο κ. Ρόκκος τόνισε ότι τα όποια προβλήματα είναι εντοπισμένα σε συγκεκριμένες περιοχές όπου οι πολίτες δεν είχαν τίτλους ιδιοκτησίας ή δεν έκαναν δηλώσεις και ότι η πρώτη γενιά κτηματογραφήσεων δεν μπορεί να συγκρίνεται με τις προκηρύξεις που γίνονται τώρα, αφού έχει αποκτηθεί εμπειρία.


Επιστροφή στην αρχικήем.ид.а.м.г - йослым 6, гяайкеио, 71261
тгк: 2810 288443 FAX: 2810 344017
email: info@enidani.gr

an incredible networks website