Παρασκευή 30 Ιουλίου 2021  
Πρόεδρος - Διοικητικό Συμβούλιο 
Σκοπός-Αγώνες-Έργο 
Γίνε Μέλος - Ενημερώσου 

Αγοραπωλησίες 
Ασφάλιση κτιρίων 
Εκδηλώσεις 
Ενεργειακή Αναβάθμιση Κτιρίων 
Ενεργειακό πιστοποιητικό 
ΜΙΚΡΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ 
Πολυκατοικίες - Κοινόχρηστα 
Οικοδομές - Αυθαίρετα 
Μισθώσεις 
Πολεοδομικά - Σχέδια Πόλεων 
Απαλλοτριώσεις 
Φοιτητική Στέγη 
Κτηματολόγιο - Υποθηκοφυλακεία 
Φορολογικά Θέματα - Δημοτικά Τέλη 
Διατηρητέα κτίρια 
Τραπεζικός Δανεισμός 

ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΤΙΡΙΩΝ ΜΕΛΩΝ ΠΟΜΙΔΑ - INTERAMERICAN

Τώρα η ΠΟΜΙΔΑ σε συνεργασία με την INTERAMERICAN προσφέρει στα μέλη της ένα μοναδικό πρόγραμμα ομαδικής ασφάλισης των κτιρίων τους με ασυναγώνιστο κόστος, πληρέστατες καλύψεις & άμεση καταβολή της αποζημίωσης!
Υπολόγισε ασφάλιστρα για:Πληροφορίες:
Γρ. Ασφάλισης Κτιρίων ΠΟΜΙΔΑ, Σοφοκλέους 15 & Αιόλου, Αθήνα τηλ. 210-323040

Eγγραφή Ασφαλιζομ. Μελών από το διαδίκτυο InteramericanΤραπεζικός Δανεισμός

Αρθρα
Πρακτικές αδιαφάνειας στα σταθερά επιτόκια
06-08-2006 10:06:52

Άρθρο της Ευγενιας Τζωρτζη στην εφημερίδα «Καθημερινή» στις 5-8-2006
Νέες πρακτικές εισάγουν οι τράπεζες στην προσπάθειά τους να διατηρήσουν υψηλά τα επιτοκιακά έσοδα στη στεγαστική πίστη, καθώς ήδη έχουν κάνει την εμφάνισή τους στην αγορά τα δάνεια σταθερού επιτοκίου με κλιμακούμενο περιθώριο κέρδους. Η νέα τάση, που προωθούν η μία μετά την άλλη όλες σχεδόν οι μεγάλες τράπεζες, και με αθόρυβο μάλιστα τρόπο, ανατρέπει τη μέχρι σήμερα πρακτική, που ήθελε τα σταθερά στεγαστικά επιτόκια να ενσωματώνουν ένα συγκεκριμένο περιθώριο κέρδους, το οποίο δεν συνδέεται με το ύψος του δανείου ή με άλλα χαρακτηριστικά του δανειολήπτη.
Ετσι, το σταθερό επιτόκιο για 3 έτη ήταν π.χ. 3,90%, το σταθερό για 5 έτη 4,70% κ.ο.κ. Η πάγια αυτή πρακτική αλλάζει σταδιακά καθώς το σταθερό επιτόκιο της 3ετίας, 5ετίας κ.λπ. διαφοροποιείται και κλιμακώνεται, π.χ. από 4,50% έως και 5%, με βάση κριτήρια όπως το ύψος του δανείου σε σχέση με την εμπορική αξία του ακινήτου. Η συγκεκριμένη μάλιστα τακτική υιοθετήθηκε χωρίς να λάβει κάποιο χαρακτήρα δημοσιότητας, αφού καμία σχεδόν τράπεζα δεν προέβη σε κάποια σχετική ανακοίνωση, πλην βεβαίως της τροποποίησης των σχετικών πινάκων που υπάρχουν στις ιστοσελίδες των τραπεζών. Σύμφωνα μάλιστα με εκτιμήσεις τραπεζικών στελεχών, το χαμηλό επίπεδο των σταθερών στεγαστικών επιτοκίων δεν είναι διατηρήσιμο επί μακρόν και η διαφοροποίηση του spread που παρατηρείται δεν αποτελεί παρά προάγγελο αυτή της τάσης. Οι νέες πρακτικές στο θέμα των σταθερών επιτοκίων, αλλά και γενικότερα οι εξελίξεις στη στεγαστική πίστη, δημιουργούν έντονο προβληματισμό. Σχετικός προβληματισμός υπάρχει και στην Τράπεζα της Ελλάδος για πρακτικές όπως η χορήγηση δωρεάν ποσού 4% ή 5% για στεγαστικά δάνεια, που κυριάρχησε ως προωθητική ενέργεια από το σύνολο των μεγάλων τραπεζών τους καλοκαιρινούς μήνες.
Σε ό,τι αφορά μάλιστα τα σταθερά επιτόκια, η προσπάθεια μετατόπισης των δανειοληπτών από τα κυμαινόμενα, που επιχειρήθηκε –και επιχειρείται ακόμη– από τις τράπεζες με την έναρξη της ανοδικής τάσης των ευρωπαϊκών επιτοκίων, θα πρέπει να υπακούει κυρίως σε κανόνες αξιοπιστίας, λαμβάνοντας υπόψη την ευαισθησία των νοικοκυριών σε αλλαγές των οικονομικών συνθηκών. Η πιο διαδεδομένη μορφή δανεισμού που δεσμεύει μάλιστα τον δανειολήπτη για μεγάλο χρονικό διάστημα, θα πρέπει να χαρακτηρίζεται απο διαφάνεια και συνέπεια και όταν ακόμη οι προσφορές εμφανίζονται να ευνοούν τον δανειολήπτη, θα πρέπει να γίνεται σαφές ότι αυτό δεν θα πρέπει να γίνεται με όρους κανιβαλισμού.
- Σε αναπροσαρμογή των βασικών της επιτοκίων προχώρησε χθες και η Efg Eurobank, μετακυλίοντας το σύνολο της αύξησης των 0,25 μονάδων σε όλες τις κατηγορίες δανείων. Αντίθετα –με εξαίρεση τα επιτόκια του ευρωπαϊκού αποταμιευτικού λογαριασμού, που αυξάνονται κατά 0,25– αμετάβλητες παραμένουν οι αποδόσεις των υπόλοιπων καταθετικών λογαριασμών.


Επιστροφή στην αρχικήем.ид.а.м.г - йослым 6, гяайкеио, 71261
тгк: 2810 288443 FAX: 2810 344017
email: info@enidani.gr

an incredible networks website