Επισφαλής ο έλεγχος στο Υποθηκοφυλακείο Ηρακλείου για μεταγραφές ακινήτων και υποθήκες των τελευταίων ετών.

Έρευνα στα τυφλά! Επισφαλής ο έλεγχος στο Υποθηκοφυλακείο Ηρακλείου για μεταγραφές ακινήτων και υποθήκες των τελευταίων ετών. Δεν προσλαμβάνεται προσωπικό εν όψει Κτηματολογίου.

Μεγάλη ανασφάλεια επικρατεί στην αγορά των ακινήτων στο Ηράκλειο, εξαιτίας της δυσκολίας που παρουσιάζεται στον έλεγχο των μεταγραφών τίτλων και των υποθηκών. Εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού στο Υποθηκοφυλακείο δεν έχουν ενημερωθεί τα σχετικά βιβλία, με αποτέλεσμα οι δικηγόροι που αναλαμβάνουν τις έρευνες εν όψει της υπογραφής συμβολαίων, να αντιμετωπίζουν μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση.

Είναι γεγονός ότι υπάρχουν σοβαρές καθυστερήσεις στην ενημέρωση των μερίδων των πολιτών σε ό,τι αφορά στα περιουσιακά τους στοιχεία και καθυστερήσεις σε ό,τι αφορά στην εγγραφή υποθηκών. Από το Δικηγορικό Σύλλογο Ηρακλείου έχει γίνει μεγάλη προσπάθεια για τη βελτίωση της κατάστασης και τη διασφάλιση του έργου των μελών του. Συγκεκριμένα έχει διαθέσει προσωπικό-ασκούμενους δικηγόρους που εργάζονται οικειοθελώς-, κάποια στοιχειώδη μηχανοργάνωση και ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

Όπως υποστηρίζουν δικηγόροι, υπάρχει μια γενικότερη ανασφάλεια στις συναλλαγές που αφορούν στα ακίνητα και στον έλεγχο τίτλων τόσο από τους δικηγόρους των τραπεζών, όσο και των ιδιωτών που επιθυμούν να αγοράσουν ένα ακίνητο. Με απόλυτη ασφάλεια γίνονται οι έλεγχοι μόνο για τις υποθήκες που έχουν καταχωρηθεί μέχρι και το 2004. Αυτό συμβαίνει γιατί από τότε και μέχρι σήμερα ακολουθείται μόνο το μηχανογραφικό σύστημα, το οποίο όμως δεν παρέχει τα εχέγγυα της ασφάλειας γιατί τα δεδομένα που κάθε μέρα εισέρχονται στο Υποθηκοφυλακείο (συμβόλαια, προσημειώσεις, κατασχέσεις κ.ά.) είναι τόσο πολλά, που απαιτούν πολύ μεγάλη συγκέντρωση και χρόνο σ’ αυτόν ο οποίος διεξάγει την έρευνα για να είναι σίγουρος ότι δεν έχει διαφύγει κάτι της προσοχής του.

Παρά το γεγονός ότι το Υποθηκοφυλακείο μηχανογραφήθηκε από το 2006 εξακολουθεί να είναι ανεπαρκής η έρευνα, αφού οι εκκρεμότητες που υπάρχουν από τα προηγούμενα έτη δεν επιτρέπουν στο δικηγόρο τον ασφαλή έλεγχο κατά χρονολογική σειρά, γιατί οι προσημειώσεις, οι εξαλείψεις προσημειώσεων και οι πλειστηριασμοί καταχωρούνται αποσπασματικά.

Τα συμβόλαια και οι μεταγραφές έχουν καταχωρηθεί μέχρι και το Νοέμβριο του 2007. Από τότε και μέχρι τώρα δε φαίνονται στις μερίδες των πολιτών οι αγοραπωλησίες που έχουν κάνει. Ωστόσο, ο καθένας παίρνει πιστοποιητικό μεταγραφής, όπως τονίζει η Υποθηκοφύλακας Ηρακλείου Στρατονίκη Κόπακα και προσθέτει ότι το πρόβλημα το αντιμετωπίζουν οι δικηγόροι στην έρευνά τους. Βέβαια υπάρχουν τρόποι να βρουν τα έγγραφα που αφορούν σε ένα ακίνητο, μέσω των εισερχομένων στον ηλεκτρονικό υπολογιστή της υπηρεσίας, όμως αυτό απαιτεί επιπλέον χρόνο και κόπο. Η έρευνα είναι περίπλοκη και πολύ πιο δύσκολη από το να ανοίξει ο ενδιαφερόμενος το φάκελο του ιδιοκτήτη ακινήτου και να βρει όλα τα συμβόλαια και άλλα έγγραφα σχετικά μ’ αυτά. Σύμφωνα με την κυρία Κόπακα είναι πιθανό να έχει γίνει αγοραπωλησία ακινήτου με βάρη, όμως υπάρχουν πάντα δικλείδες ασφαλείας.

Σήμερα στο Υποθηκοφυλακείο Ηρακλείου εργάζονται δώδεκα άτομα, μαζί με την Υποθηκοφύλακα και την επιμελήτρια. Επίσης, απασχολούνται τέσσερα άτομα μέσω προγράμματος stage, τρία απ’ τα οποία θα σταματήσουν τον Ιούνιο, γιατί λήγει η σύμβασή τους. Οι εργαζόμενοι δεν επαρκούν για την καταχώρηση των στοιχείων που προσκομίζονται καθημερινά στην υπηρεσία, με δεδομένο ότι υπάρχουν τεράστιες εκκρεμότητες από προηγούμενα έτη. Η κυρία Κόπακα έχει κάνει μέχρι σήμερα πολλές παρεμβάσεις στο υπουργείο Δικαιοσύνης για την αύξηση του προσωπικού. Παρά τις τεράστιες ανάγκες, προσελήφθησαν μόλις τρεις υπάλληλοι και μια επιμελήτρια. Αυτή τη στιγμή οι προσλήψεις στο δημόσιο έχουν παγώσει, ενώ δε φαίνεται πιθανό να στελεχωθούν τα Υποθηκοφυλακεία, εν όψει της λειτουργίας του Κτηματολογίου σε πανελλαδικό επίπεδο.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό που υπάρχει, το Κτηματολόγιο θα αρχίσει να λειτουργεί σταδιακά πρώτα στις περιοχές που έχουν κτηματογραφηθεί, μεταξύ των οποίων και το Ηράκλειο. Όταν γίνει αυτό (προβλέπεται να γίνει μέσα στο 2010) θα περιοριστεί στο μισό η δουλειά στο Υποθηκοφυλακείο.

Επισφαλής ο έλεγχος

Ο δικηγόρος και πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Νομού Ηρακλείου Κώστας Αράπογλου υποστηρίζει ότι ο έλεγχος στο Υποθηκοφυλακείο για στοιχεία καταχωρημένα από το 2007 είναι επισφαλής, γιατί εύκολα μπορεί να μην εντοπιστούν όλα τα έγγραφα που συνοδεύουν ένα ακίνητο. «Μπορεί ν’ αγοράσει κάποιος ακίνητο και να είναι υποθηκευμένο ή κατασχεμένο και να μην το ξέρει. Μπορεί να μην έχει καταχωρηθεί κάτι» λέει ο ίδιος και αποδίδει το πρόβλημα στην έλλειψη προσωπικού. Για το λόγο αυτό τονίζει ότι είναι επιτακτική ανάγκη να στελεχωθεί η υπηρεσία, καθώς παρά τις προσπάθειες της Υποθηκοφύλακα και όσων εργάζονται εκεί, ο όγκος δουλειάς είναι τέτοιος που δεν καλύπτεται.

Πάντως, ο κ.Αράπογλου υποστηρίζει ότι ακόμα και αν από τον έλεγχο ενός δικηγόρου διαφύγει ένα σημαντικό έγγραφο (π.χ. προσημείωση), όταν οι συμβαλλόμενοι καταλήγουν στο συμβόλαιο, υπογράφουν ότι είναι ελεύθερο από βάρη και αν αυτή η δήλωση είναι ψευδής διαπράττουν απάτη. Όμως για να μη φθάσουν τα πράγματα σ’ αυτό το σημείο και μετά την αγορά, ξεκινήσει δικαστική διαμάχη για τους τίτλους ιδιοκτησίας, θα πρέπει να είναι ολοκληρωμένος ο έλεγχος στο Υποθηκοφυλακείο. «Είναι ένας συνδυασμός ελέγχων που πρέπει να γίνουν. Ο σωστός έλεγχος είναι πολύ υπεύθυνη και σημαντική δουλειά για την ασφάλεια των συναλλαγών, διαφορετικά μπορεί να καταλήξει κανείς στα δικαστήρια» καταλήγει ο κ.Αράπογλου.

TO AΡΘΡΟ ΕΙΝΑΙ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ ΣΟΦΙΑΣ ΤΣΕΝΤΕΛΙΕΡΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΛΜΗ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ.