Σκοπός - Αγώνες - Έργο

ΕΝΙΔΑΝΗ - 20 Χρόνια Αγωνιστικής Δράσης

Η Ένωση Ιδιοκτητών Ακινήτων Νομού Ηρακλείου (ΕΝΙΔΑΝΗ.), ως μη κυβερνητική οργάνωση και σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα κάλυψε από την πρώτη στιγμή, το κενό ενός πρωτοβάθμιου σωματείου στην ανατολική Κρήτη. Κάποιες προσπάθειες είχαν γίνει για ίδρυση σωματείου τη δεκαετία του 1970 από τον αείμνηστο, επιφανή δικηγόρο Ηρακλείου Νικόλαο Πλατάκη, που όμως δεν είχαν την αναμενόμενη ανταπόκριση. Στα τέλη της δεκαετίας του 1980 υπήρξε η σκέψη για ίδρυση συλλόγου με σκοπό την αντιμετώπιση του τότε ενοικιοστασίου και των δυσκολιών για την εύρεση συγκριτικών στοιχείων σε δίκες αναπροσαρμογής. Οι σκέψεις αυτές μπόρεσαν να υλοποιηθούν χάρη στην αμέριστη βοήθεια και συμπαράσταση του προέδρου της ΠΟΜΙΔΑ κ. Στράτου Παραδιά τη δράση του οποίου είχαν πληροφορηθεί τα ιδρυτικά μελη της ΕΝΙΔΑΝΗ από τα ΜΜΕ. Η ιδρυση της ΕΝΙΔΑΝΗ έδωσε έδωσε φωνή και σε τοπικό επίπεδο σε χιλιάδες ιδιοκτήτες της εποχής, που βασανίζονταν από τις άδικες ενοικιοστασιακές ρυθμίσεις και την αναλγησία του κρατικού μηχανισμού και ένωσαν και αυτοί τη φωνή τους με τα άλλα σωματεία μέλη της ΠΟΜΙΔΑ.

Σκοπός της ΕΝΙΔΑΝΗ

Βεβαίως πρώτος και κύριος σκοπός της ΕΝΙΔΑΝΗ κατά το καταστατικό της, τον οποίο μέχρι σήμερα προσπάθησε και πέτυχε να υπηρετήσει με συνέπεια και αποτελεσματικότητα είναι η εκπροσώπηση των ιδιοκτητών κάθε είδους ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα στις τοπικές αρχές και τις εθνικές (μέσω της ΠΟΜΙΔΑ της οποίας είναι μέλος από την ίδρυσή της), ο αγώνας για την προάσπιση των ιδιοκτητών από τους περιορισμούς στη διαχείριση και τα υπερβολικά βάρη της ιδιοκτησίας τους, αλλά και η συνεχής ενημέρωσή τους για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους.

Η ΕΝ.ΙΔ.Α.Ν.Η μπήκε ήδη στην τρίτη δεκαετία της ζωής της, πιο έτοιμη παρά ποτέ στο να συνεχίσει να υπερασπίζεται την ακίνητη ιδιοκτησία ως καρπό της εργασίας και της αποταμίευσης και να διεκδικεί καλύτερη μεταχείριση για τους κατόχους της, τόσο στο νομοθετικό όσο και στο φορολογικό τομέα. Θέλει δε τους ιδιοκτήτες ακινήτων ενημερωμένους και γνώστες των θεμάτων που τους αφορούν και σε τοπικό επίπεδο. Για το σκοπό αυτό δημιούργησε τη δική της σελίδα στο διαδίκτυο.