Η ΑΓΟΡΑ & ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

Το 2014 παρατηρήθηκε περαιτέρω πίεση σε εμπορικές τιμές και μισθώματα, σε μικρότερο όμως ρυθμό από το προηγούμενο έτος.

Οι κύριες εξελίξεις στην αγορά επαγγελματικών ακινήτων το 2014 αφορούν τις αρνητικές προσδοκίες στην αγορά βραχυπρόθεσμα (μειωμένη απασχόληση, οικονομικό κλίμα, υψηλή φορολόγηση) παρά τη βελτίωση των επιχειρηματικών προσδοκιών. Το 2014 παρατηρήθηκε περαιτέρω πίεση σε εμπορικές τιμές και μισθώματα, σε μικρότερο όμως ρυθμό από το προηγούμενο έτος, ένδειξη σχετικής σταθεροποίησης της αγοράς ακινήτων.

Ευνοήθηκαν κυρίως τα τουριστικά ακίνητα (πχ ξενοδοχειακές μονάδες) και τα εμπορικά ακίνητα εισοδήματος με υψηλές προδιαγραφές . Οι τιμές των επαγγελματικών ακινήτων υψηλών προδιαγραφών παρουσίασαν μάλιστα σταθεροποίηση το 2014, ενώ τα ακίνητα χαμηλότερων προδιαγραφών αναμένεται να συνεχίσουν με περαιτέρω πτώση τα επόμενα τρίμηνα το 2015.

Η αγορά των γραφείων παρουσίασε σωρευτικά πτώση 40% στις αγοραίες αξίες και 35% στα μισθώματα (στοιχεία 2013).

Στα καταστήματα η πτώση έφτασε συνολικά το 52% στις αγοραίες αξίες και 40% στα μισθώματα (πηγη: Εταιρίες Ακινήτων και Πιστωτικά ιδρύματα).

Η πτώση των συναλλαγών στην ακίνητη περιουσία έχει παρουσιάσει ραγδαία πτώση της τάξεως του 79% (έτη 2005-2012).

Χαρακτηριστικά της αγοράς ακινήτων όπως η υπερ-φορολόγηση με βάση τις παλιές αντικειμενικές τιμές, η αστάθεια στην αγορά λιανικού εμπορίου και η έλλειψη ρευστότητας στην αγορά ακινήτων περιόρισαν περαιτέρω τη ζήτηση και το επενδυτικό ενδιαφέρον το 2014. Τα ενοίκια προσαρμόστηκαν μετά από επαναδιαπραγμάτευση σε επίπεδα που ανταποκρίνονται στην χρήση και εμπορική αξία κάθε επαγγελματικού ακινήτου, κυρίως σε γραφεία και καταστήματα χαμηλότερων προδιαγραφών. Υπήρχε επίσης σχετική αναμονή για τυχόν προσαρμογή των αγοραίων αξιών σε επίπεδα χαμηλότερα, που ματαίωσαν την ανάπτυξη επενδυτικών πρωτοβουλιών στην ελληνική αγορά ακινήτων.

Για την ανάσχεση της κρίσης στην αγορά επαγγελματικών ακινήτων απαιτούνται στο εξής βελτιώσεις στο θεσμικό πλαίσιο της αγοράς (χρήσεις γης, επέκταση σχεδίων πόλης, κτηματολόγιο), φορολόγηση σε ορθολογικότερη και σταθερή βάση, δανειοδότηση από πιστωτικά ιδρύματα και περιορισμός της οικονομικής αβεβαιότητας γενικότερα.

ΠΗΓΕΣ: Ενδιάμεση Έκθεση της ΤτΕ, Κεφάλαιο ΙV 1.2, Δεκ. 2014.

Τρέχουσες Εξελίξεις και Προοπτικές της Ελληνικής Αγοράς Ακινήτων, Θ. Μητράκος, Οκτ. 2014.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ, Ηλεκτρονικός Μηχανικός - ΜΒΑ