Η ΠΤΩΣΗ ΤΙΜΩΝ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 2011

Ο χαμηλός τραπεζικός δανεισμός παραμένει το μεγάλο αγκάθι για τη ζήτηση.

Πτωτικά αναμένεται να κινηθούν ως επί το πλείστον οι τιμές των κατοικιών και κατά τη διάρκεια του 2011, σύμφωνα με φορείς της αγοράς που εκτιμούν ότι οι συνθήκες μόνο ευνοϊκές δεν είναι για ανάκαμψη της κτηματαγοράς. Σύμφωνα με τον κ. Νίκο Γιαννουλέλη, σύμβουλο ακινήτων, «το 2010 είδαμε τον πάτο της αγοράς όσον αφορά τον αριθμό των συναλλαγών, όχι όμως και τον πάτο των τιμών, οι οποίες θα εξακολουθήσουν να κινούνται πτωτικά έως το δεύτερο εξάμηνο του 2012. Οσο όμως θα πέφτουν οι τιμές, τα ακίνητα θα γίνονται ελκυστικότερα, άρα θα γίνονται περισσότερες συναλλαγές, χωρίς όμως να φθάσουν σε επίπεδα τέτοια που να μπορούν να προκαλέσουν σταθεροποίηση των τιμών».

Ηδη, μια κάποια βελτίωση, έστω και μικρή, του αριθμού των αγοραπωλησιών φαίνεται πως παρατηρήθηκε κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2010, όταν και υπολογίζεται ότι πραγματοποιήθηκαν 25.000 συναλλαγές, από 20.000 κατά το πρώτο εξάμηνο. Ωστόσο, τα μεγέθη αυτά είναι εξαιρετικά χαμηλά, αν συγκριθούν με τις περίπου 100.000 κατοικίες που άλλαζαν ιδιοκτήτη ετησίως κατά τα προηγούμενα χρόνια. «Πιστεύεται ότι πλέον κάθε εξάμηνο θα είναι δυναμικότερο σε αριθμό συναλλαγών και το 2011 θα γίνουν συνολικά 60.000 αγοραπωλησίες κατοικιών σε επίπεδα τιμών έως και 10% χαμηλότερα από ό,τι σήμερα. Η τάση όσον αφορά το μέγεθος και την ποιότητα θα παραμείνει η ίδια, οι αγοραστές δηλαδή θα εξακολουθήσουν να προτιμούν κατοικίες μικρότερου εμβαδού απ’ ό,τι στο παρελθόν (60-80 τ.μ. θα παραμείνει η πιο δημοφιλής κατηγορία), ενώ σε ποσοστό 80% θα αγοράζουν μεταχειρισμένες κατοικίες και μόνο 20% νεόδμητες», εκτιμά ο κ. Γιαννουλέλης.

Ανάλογη είναι η εκτίμηση και του κ. Μπάμπη Χαραλαμπόπουλου, ορκωτού εκτιμητή και προέδρου του Ελληνικού Ινστιτούτου Εκτιμητικής (ΕΛΙΕ). Σύμφωνα με τον ίδιο, η πορεία διόρθωσης των τιμών των κατοικιών θα διατηρηθεί και το 2011, επηρεάζοντας περισσότερο τα νεόδμητα διαμερίσματα μεγαλύτερων επιφανειών. Η μέση υποχώρηση θα κυμανθεί μεταξύ 5% και 10%. «Μέχρι τώρα οι μειώσεις αφορούν ένα ευρύ φάσμα ακινήτων, όπως μεγάλα διαμερίσματα, μεζονέτες και εν γένει κατοικίες που βρίσκονται σε περιοχές με πολλά νεόδμητα, όπως π.χ. τα ανατολικά προάστια, Σπάτα, Μαρκόπουλο ή σημεία της δυτικής Αττικής όπως η Μάνδρα. Αντίστοιχα, σημαντική υποχώρηση καταγράφεται και σε ακίνητα περιοχών που στερούνται υποδομών, όπως για παράδειγμα τα Γλυκά Νερά και ο Γέρακας που δεν διαθέτουν αποχετευτικό σύστημα και παρ’ όλα αυτά είχαν φτάσει στο σημείο να ανταγωνίζονται σε τιμές περιοχές όπως το Χαλάνδρι και η Αγία Παρασκευή», επισημαίνει ο κ. Χαραλαμπόπουλος.

Ο ίδιος εκτιμά ότι οι οικονομικές συνθήκες θα εξακολούθησαν να επιδρούν αρνητικά στην αγορά κατοικίας και το 2011, μιας και όσο πλήττονται τα οικονομικά των νοικοκυριών τόσο δεν θα υπάρχει η δυνατότητα απόκτησης κατοικίας στα γνωστά επίπεδα τιμών, ενώ και οι τράπεζες δίνουν πολύ λιγότερα δάνεια και σε πολύ μικρότερο ποσοστό της αξίας του διαμερίσματος. Ετσι, οι όποιοι αγοραστές στρέφονται σε μικρά νεόδμητα ή σε μεταχειρισμένα ακίνητα. Στο πλαίσιο αυτό, το 2011 θα χαρακτηριστεί από περαιτέρω διορθώσεις τιμών, πτώση του αριθμού των μεταβιβάσεων και παύση ανέγερσης νέων οικοδομών. Παρ’ όλα αυτά, τα μικρότερης επιφάνειας ακίνητα θα αποτελέσουν την εξαίρεση σε όλα τα παραπάνω, μιας και αναμένεται να συγκεντρώσουν τον κύριο όγκο της αγοραστικής ζήτησης, κάτι που ήδη συμβαίνει ως ένα βαθμό και σήμερα. Ως εκ τούτου, θα επιδείξουν σοβαρές αντιστάσεις, με αποτέλεσμα να μην αποκλείονται ακόμα και ανατιμήσεις σε ορισμένες περιπτώσεις.

Σύμφωνα πάντως με τον κ. Γιαννουλέλη, το τελευταίο διάστημα παρατηρείται όλο και μεγαλύτερη συσσώρευση υποψήφιων αγοραστών ακινήτων, οι οποίοι περιμένουν να πέσουν περισσότερο οι τιμές προκειμένου να προχωρήσουν στην αγορά ενός ακινήτου. Οι άνθρωποι αυτοί διακρίνονται σε τρεις κατηγορίες: Η πρώτη και μεγαλύτερη είναι νέα νοικοκυριά, τα οποία θέλουν να αγοράσουν πρώτη κατοικία. Προς το παρόν προτιμούν να νοικιάσουν ένα σπίτι, περιμένοντας την περαιτέρω πτώση των τιμών. Η κατηγορία αυτή θα διευκολυνθεί πολύ από την αναστολή του «πόθεν έσχες» στην αγορά πρώτης κατοικίας, επειδή κατά κανόνα οι νέοι άνθρωποι δεν έχουν δημιουργήσει ικανό «πόθεν έσχες» για να δικαιολογήσουν την αγορά. Η δεύτερη κατηγορία είναι ενδιαφερόμενοι οι οποίοι εξαρτούν την αγορά ενός ακινήτου από τη λήψη στεγαστικού δανείου. Εάν αυξηθεί η χρηματοδότηση των τραπεζών, τότε προφανώς η κατηγορία αυτή θα κινηθεί αναλόγως. Τέλος, υπάρχει η κατηγορία επενδυτών που ψάχνουν μεγάλες ευκαιρίες στην αγορά, προκειμένου να επωφεληθούν.

(Το πιο πάνω άρθρο είναι του δημοσιογράφου Νίκου Ρουσάνογλου από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"8-11-2011)