ΚΑΜΨΗ ΤΩΝ ΤΙΜΩΝ ΤΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Η ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Περαιτέρω αποκλιμάκωση των τιμών των ακινήτων κατά το προσεχές διάστημα προβλέπει η ετήσια έκθεση της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ), ωστόσο απέφυγε να προσδιορίσει την ένταση της υποχώρησης, εκτιμώντας ότι αυτή θα εξαρτηθεί από τις γενικότερες οικονομικές και χρηματοπιστωτικές συνθήκες που θα επικρατήσουν

Σύμφωνα με την ΤτΕ, η όποια ανάκαμψη της ζήτησης και των αγοραπωλησιών αποτελεί συνάρτηση των προσδοκιών των νοικοκυριών για την απασχόληση και τη μελλοντική πορεία των εισοδημάτων τους, όπως επίσης και από τη δυνατότητα πρόσβασης σε τραπεζική χρηματοδότηση και την πορεία της οικονομίας της χώρας.

Παράλληλα, επισημαίνεται ότι καθοριστικό ρόλο στην εικόνα της αγοράς στο εγγύς μέλλον θα διαδραματίσουν οι οριστικές αποφάσεις για τη φορολογία των ακινήτων και ζητήματα όπως ο καθορισμός των αντικειμενικών αξιών και η διευθέτηση των ημιυπαίθριων χώρων. Ταυτόχρονα, απαιτούνται και ξεκάθαρα μηνύματα από την κυβέρνηση για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των δημοσιονομικών και διαρθρωτικών προβλημάτων της χώρας.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς ακινήτων, κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2010, οι τιμές των κατοικιών έχουν ήδη αποκλιμακωθεί με ρυθμό που κυμαίνεται από 5-10% κατά μέσο όρο, ανάλογα με το είδος του ακινήτου (παλιό, ή καινούριο) και την περιοχή. Αλλο ένα βασικό συμπέρασμα που προκύπτει από τα στοιχεία των πρώτων μηνών του έτους, είναι η στροφή των περισσότερων αγοραστών προς μεταχειρισμένες κατοικίες, που είναι και περισσότερο προσιτές. Με βάση πρόσφατη έρευνα του δικτύου μεσιτικών γραφείων της Aspis Real Estate, το 65% των συναλλαγών αφορούσε παλιότερες κατασκευές, οι τιμές των οποίων υποχωρούν με σαφώς ταχύτερους ρυθμούς.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση πρόσφατη έκθεση της ΤτΕ, το 2009 οι τιμές των κατοικιών μειώθηκε με ρυθμό 5% στην Αττική και 6,2% στη Θεσσαλονίκη. Ωστόσο, η πτώση αυτή ήταν ανισομερής, μιας και οι μεν παλιότερες κατοικίες υποχώρησαν κατά 5,6%, οι δε νεόδμητες κατά 3,1%, δείγμα της αδιάλλακτης στάσης των περισσότερων κατασκευαστών κατοικιών στην απέλπιδα προσπάθειά τους να συγκρατήσουν την πτώση των τιμών και να μη δουν τα περιθώρια κέρδους τους να συρρικνώνονται.

Σήμερα, η στάση αυτή όχι μόνο είναι ανέφικτη, αλλά και ουτοπική, κάτι που ήδη έχει γίνει εμφανές, από τη μεγαλύτερη υποχωρητικότητα που επιδεικνύουν όλο και περισσότεροι επαγγελματίες στη διαπραγμάτευση με τους ενδιαφερομένους.

Ωστόσο, σήμερα που οι τιμές φαίνεται πως σταδιακά γίνονται όλο και πιο ελκυστικές για τους ενδιαφερομένους, έπειτα από το επί δεκαετία «ράλι» τους, η αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών πλήττεται, σε συνδυασμό και με την όλο και πιο δύσκολη πρόσβαση σε χρηματοδότηση. Η οικονομική και εργασιακή αβεβαιότητα, αλλά και το νέο φορολογικό καθεστώς περί ακινήτων επιδρούν επίσης αρνητικά στη ζήτηση. Το αποτέλεσμα είναι ότι πράξεις γίνονται πλέον μόνο σε περιπτώσεις σημαντικών εκπτώσεων τουλάχιστον της τάξεως του 15%-20% από την πλευρά των κατασκευαστών. Σύσσωμοι οι φορείς της αγοράς ακινήτων έχουν προτείνει μια σειρά μέτρων για τη βελτίωση του κλίματος και την τόνωση της ζήτησης και των αγοραπωλησιών, που θα είχε θετικό αντίκτυπο και στα δημόσια έσοδα, μετά την κατά 40% πτώση των συναλλαγών το 2009 (στοιχεία ΤτΕ). Μεταξύ των προτάσεων που κατατέθηκαν πρόσφατα σε ημερίδα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, ήταν η έκτακτη μείωση του φόρου μεταβίβασης κατά 50% για περίοδο έξι μηνών

"Το άρθρο είναι από την εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ φύλλο 30-4-2010"