ΝΕΑ ΠΤΩΣΗ ΤΙΜΩΝ ΤΟ 2015 ΣΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ

Με βάση την τελευταία Εκθεση της ΤτΕ* παρατηρείται νέα πτώση των τιμών και συναλλαγών των οικιστικών ακινήτων (κατοικιών) το α’ τρίμηνο του 2015.

Στην ελληνική αγορά ακινήτων η οικονομική αβεβαιότητα που επικρατεί την περίοδο της τρέχουσας κρίσης κάνει τους επενδυτές ακινήτων επιφυλακτικούς, λόγω εγγενούς αδυναμίας αναστροφής τέτοιου είδους επενδύσεων.

Με βάση την τελευταία Εκθεση της ΤτΕ* παρατηρείται νέα πτώση των τιμών και συναλλαγών των οικιστικών ακινήτων (κατοικιών) το α’ τρίμηνο του 2015. Οι τιμές παρουσίασαν συγκεκριμένα μείωση κατά 4% (α’ τρ. 2015). Για το έτος 2014, οι τιµές των κατοικιών µειώθηκαν µε µέσο ετήσιο ρυθµό 7,5%, έναντι πτώσης κατά 10,9% το 2013. Σωρευτικά η πτώση των τιμών την περίοδο της τρέχουσας κρίσης 2008-2015 είναι 38% (ονομαστικές τιμές).

Ειδικότερα παρατηρείται συγκράτηση της πτώσης των τιμών των ακινήτων το 2014, που οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, όπως η ενίσχυση του αγοραστικού ενδιαφέροντος λόγω της πτώσης του φόρου μεταβίβασης στο 3%. Επίσης παραμένει μεγάλο απόθεμα αδιάθετων κατοικιών, που δείχνει το ‘πάγωμα’ των αγοραπωλησιών και τη χαμηλή ζήτηση σε σχέση με την μεγάλη προσφορά ακινήτων.

Οι μεγαλύτερες διορθώσεις τιμών των ακινήτων παρατηρούνται κυρίως στην Αθήνα, Θεσσαλονίκη και ειδικά σε κατοικίες μεγαλύτερου εμβαδού και μεγάλης παλαιότητας.

Οι επενδυτές (αγοραστές) στρέφονται κυρίως σε ακίνητα χαμηλού εμβαδού και μικρής παλαιότητας, σε περιοχές με μεσαίες τιμές ανά τετραγωνικό, ώστε να πετύχουν το χαμηλότερο δυνατό τίμημα αγοραπωλησιών και να αξιοποιήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις αποταμιεύσεις τους. Οι τράπεζες αντίθετα την περίοδο αυτή δε συμβάλλουν στην χρηματοδότηση της αγοράς ακινήτων, και συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα επισφαλειών στεγαστικών δανείων.

Η πτώση στις τιμές των κατοικιών είναι πιθανόν να συνεχιστεί το επόμενο διάστημα, αλλά με πιο συγκρατημένους ρυθμούς.

Παρόλα αυτά εκτιμάται ότι στη σταδιακή σταθεροποίηση της αγοράς κατοικίας θα μπορούσε να συμβάλει η διευθέτηση του ζητήματος των ‘κόκκινων’ δανείων, παράλληλα με την ανάκαμψη της ζήτησης στην αγορά ακινήτων. Παράγοντες που πάιζουν σημαντικό ρόλο στη διακύμανση των τιμών των ακινήτων είναι η χρηματοδότηση της αγοράς από τις τράπεζες, η υπέρμετρη φορολόγηση των ακινήτων και η γενικότερη οικονομική κατάσταση νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ - Ηλεκτρονικός Μηχανικός – MBA

*Εξελίξεις και Προοπτικές της Αγοράς Ακινήτων-ΤτΕ, Φεβ. 2015