O δεκάλογος του έξυπνου πωλητή

Μικρά «κόλπα» για την ταχύτερη διάθεση του ακινήτου σας σε καλή τιμή σε μια δύσκολη περίοδο

Ποιο είναι το στοιχείο εκείνο που χαρακτηρίζει μία αγορά που βρίσκεται σε κρίση; Η περιορισμένη ζήτηση, θα απαντούσαν οι οικονομολόγοι, που έχει ως αποτέλεσμα την αδυναμία των πωλητών να βρουν αγοραστή στον χρόνο που θέλουν και στην τιμή που θεωρούν συμφέρουσα. Αν και τα συμπτώματα αυτά κυριαρχούν στη σημερινή αγορά ακινήτων, εντούτοις, υπάρχουν «κόλπα» που διευκολύνουν τον πωλητή να καταστήσει το προς πώληση ακίνητο πιο ελκυστικό και να διαπραγματευθεί μία τιμή πιο κοντά στις αρχικές του απαιτήσεις. Από τις απαντήσεις που έδωσαν μεσίτες διαμορφώθηκε ο παρακάτω δεκάλογος για μια πιο εύκολη και πιο συμφέρουσα διαπραγμάτευση:

1. Αν είναι κενό το διαμέρισμα, ένα φρεσκάρισμα σίγουρα το καθιστά πιο ελκυστικό.

2.Αν το σπίτι κατοικείται, φροντίστε να κάνετε τα «δυνατά» του σημεία όσο το δυνατόν πιο ευδιάκριτα και τις «αδυναμίες» δύσκολα αναγνωρίσιμες, π. χ. αν το σπίτι έχει θόρυβο, δεν χρειάζεται να το παρουσιάσετε με ανοιχτά τα παράθυρα.

3.Στη διαπραγμάτευση φροντίστε με κάποιο τρόπο να δώσετε πληροφορίες για τη γειτονιά, π. χ. αποστάσεις από τα μέσα μαζικής μεταφοράς, δημόσιες υπηρεσίες, εμπορική αγορά κ. ά.

4. Μην αποκλείετε τη δυνατότητα διαπραγμάτευσης. Τις περισσότερες φορές, μία έξυπνη διαπραγμάτευση στο οικονομικό είναι το «διαβατήριο» για πετυχημένη συμφωνία.

5. Είναι λάθος να βρίσκεται το «πωλητήριο» για πολύ καιρό στο ίδιο σημείο. Ενας προσεκτικός αγοραστής αντιλαμβάνεται την αδυναμία πώλησης.

6.Στην περίπτωση που το ακίνητο είναι μισθωμένο, καλό θα ήταν να μιλήσετε πρώτα με τον ενοικιαστή. Ειδικά αν κατοικεί σε αυτό πολλά χρόνια, είναι πολύ πιθανό να γίνει αυτός ο επόμενος ιδιοκτήτης.

7. Προτιμήστε, αν η γειτονιά έχει προβλήματα, να κλείσετε το ραντεβού εκτός σπιτιού και να οδηγήσετε σε αυτό τον ενδιαφερόμενο από την πλέον «ανώδυνη» διαδρομή. Μην ξεχνάτε ότι η πρώτη εντύπωση δύσκολα ανατρέπεται στη συνέχεια.

8. Να είστε έτοιμος για ενδελεχή έλεγχο των εγκαταστάσεων (υδραυλικά, ηλεκτρικά). Είναι προτιμότερο στην περίπτωση που δεν είστε διατεθειμένος να αποκαταστήσετε τις βλάβες ή και να τις διορθώσετε πρόχειρα, να περιγράψετε εσείς την πραγματική κατάσταση του σπιτιού.

9. Πολλοί αγοραστές υπολογίζουν και το κόστος συντήρησης του σπιτιού. Για τον λόγο αυτό καλό θα ήταν να έχετε κάποιες αποδείξεις κοινοχρήστων ώστε οι απαντήσεις σας να είναι πειστικές. Επίσης, ιδιαίτερα χρήσιμο θα ήταν να γνωρίζετε την αντικειμενική αξία του σπιτιού ώστε σε μία συζήτηση να κάνετε αναφορά και στο –τυχόν– μειωμένο κόστος μεταβίβασης.

10. Αν στην περιοχή προσφέρονται προς πώληση νεόδμητα, ενημερωθείτε για τις ζητούμενες τιμές.

(To άρθρο είναι από την εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ φύλλο της 28-11-2009)