Οι... κρυμμένες υπεραξίες των παλαιότερων διαμερισμάτων

Σε μια περίοδο κατά την οποία η αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών φθίνει με σταθερό ρυθμό, οι κρυμμένες υπεραξίες των παλιότερων διαμερισμάτων ενδεχομένως να προσφέρουν μια διέξοδο σε ιδιοκτήτες, που ενδιαφέρονται για την απόκτηση νεόδμητης κατοικίας. Αλλωστε, δεν είναι πάντοτε δεδομένο ότι ένα παλιό σπίτι αποτελεί παράλληλα και «βάρος».

Aπεναντίας, ένα παλιό σπίτι που έχει πρόσφατα ανακαινιστεί, αυτομάτως αποκτά υπεραξία και μπορεί να διατεθεί και πιο εύκολα, αλλά -το σημαντικότερο- σε ακριβότερη τιμή.

Ποια είναι όμως τα στοιχεία εκείνα που προσδίδουν υπεραξία στα παλιά διαμερίσματα; Eξαιρώντας την περιοχή και την ιδιαίτερη θέση της πολυκατοικίας, αλλά και τον όροφο που βρίσκεται το διαμέρισμα, υπεισέρχεται και μία σειρά από άλλους παράγοντες. Για παράδειγμα, σε τι βαθμό και πότε έγινε ανακαίνιση της κατοικίας, ή σε τι κατάσταση βρίσκεται η πολυκατοικία; Eίναι χαρακτηριστικές οι αναφορές μεσιτών, ότι το κέρδος ανά τ.μ. από μία πρόσφατη ανακαίνιση, μπορεί να αγγίξει ακόμα και τα 200 ευρώ, ενώ ανάλογα με την περιοχή και τη ζήτηση που τη διέπει, η διαφορά ενδέχεται να είναι ακόμα μεγαλύτερη.

H ανακαίνιση όμως μπορεί να έχει πολλές παραμέτρους.

1) Βελτίωση βασικών υποδομών διαμερίσματος: H αντικατάσταση των παλιών και φθαρμένων ξύλινων κουφωμάτων με νέα, η επισκευή στις πόρτες που δεν κλείνουν καλά, η επιδιόρθωση ή πλήρη αλλαγή των ξύλινων πατωμάτων με νέα, ή ακόμα και η αλλαγή των παλιών μωσαϊκών με καλαίσθητα κεραμικά πλακάκια, αποτελούν ορισμένες μόνο από τις παρεμβάσεις που μπορεί κανείς να επιφέρει στο σπίτι του.

2) Ανανέωση μέσω βαψίματος: Σε περίπτωση που τα χρώματα των τοίχων χρειάζονται μια ανανέωση, καλό είναι να προχωρήσετε σε ένα φρεσκάρισμα. Προσοχή όμως στα ιδιαίτερα χρώματα και τους πολλούς συνδυασμούς στο ίδιο δωμάτιο, καθώς αν σκοπεύετε να πωλήσετε, ή ακόμα και να μισθώσετε το διαμέρισμά σας, καλό θα είναι να εμπιστευτείτε περισσότερο ουδέτερα χρώματα.

3) Ενίσχυση της ασφάλειας του σπιτιού: Η τοποθέτηση μιας σύγχρονης πόρτας ασφαλείας, αναμφίβολα κρίνεται θετική από τον μελλοντικό αγοραστή. Το ίδιο ισχύει και με την εγκατάσταση συστήματος συναγερμού. Ωστόσο, αποφύγετε την συνδρομή σε κάποια εταιρεία ασφαλείας, καθώς μπορεί να επιθυμεί κάτι τέτοιο ο επόμενος ιδιοκτήτης.

4) Αλλαγή επίπλων: Ανανεώστε την εικόνα της κουζίνας σας. Η αντικατάσταση του πάγκου ή των ντουλαπιών, εφόσον αυτά έχουν φθαρεί, ή είναι πολύ παλιά, συγκαταλέγονται μεταξύ των πιθανών αλλαγών που βελτιώνουν την εικόνα και την συνολική αξία της κατοικίας σας.

5) Βελτίωση ηχομόνωσης και θερμοκρασίας της κατοικίας:

Η τοποθέτηση αλουμινίων στα παράθυρα προσφέρει καλύτερη ηχομόνωση και διατήρηση της θερμοκρασίας του σπιτιού, τόσο το χειμώνα, όσο και το καλοκαίρι.

Oι παραπάνω παρεμβάσεις είναι εκείνες που θα ενισχύσουν σημαντικά την αξία της κατοικίας σας. Tο τελικό κόστος δύσκολα θα ξεπεράσει τα 40.000 - 50.000 ευρώ, ενώ μπορεί να είναι και πολύ μικρότερο, ανάλογα με το μέγεθος των αλλαγών που επιβάλλεται να γίνουν. Οσο πιο μεγάλο δε είναι το διαμέρισμα, τόσο μεγαλύτερη υπεραξία μπορεί να προσδώσει μία ανακαίνιση.

"Το άρθρο είναι του δημοσιογράφου Νίκου Ρουσάνογλου και δημοσιευτηκε στην εφημερίδα Καθημερινή στις 11-10-2008"