Πώς διαμορφώνεται η κατάσταση στην ελληνική αγορά κατοικίας

OIKONOMIA & AΓOPEΣ OIKONOMIA EΠIXEIPHΣEIΣ ΔIEΘNHΣ OIKONOMIA Πώς διαμορφώνεται η κατάσταση στην ελληνική αγορά «Aπόρθητη» σαν... γαλατικό χωριό εμφανίζεται, προς το παρόν, η ελληνική αγορά κατοικίας στους κλυδωνισμούς του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος ή στην απειλή ύφεσης της διεθνούς οικονομίας.

«Aπόρθητη» σαν... γαλατικό χωριό εμφανίζεται, προς το παρόν, η ελληνική αγορά κατοικίας στους κλυδωνισμούς του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος ή στην απειλή ύφεσης της διεθνούς οικονομίας. Η κρίση των subprimes δείχνει πολύ... εξωτική και σύνθετη για να πλήξει την εγχώρια αγορά, η επιβράδυνση της διεθνούς οικονομίας πολύ μακρινή, η απουσία των... «αδηφάγων» και ριψοκίνδυνων θεσμικών επενδυτών από τον κλάδο της κατοικίας λειτουργεί ευεργετικά, ενώ η κυριαρχία των τοπικών, μικρών κατασκευαστών ενισχύει τις άμυνές της και στηρίζει τη χρόνια αδιαφορία της για τον νόμο προσφοράς και ζήτησης ως προσδιοριστικό παράγοντα της τιμής.

Tην ίδια στιγμή που ισχυρές αγορές του εξωτερικού βρίσκονται αντιμέτωπες με τον κίνδυνο της φούσκας ή διανύουν τη φάση της ουσιαστικής διόρθωσης, στην Eλλάδα επικρατούν «σταθεροποιητικές τάσεις των τιμών σε υψηλά επίπεδα» και μείωση προβλέπεται μόνο σε περίπτωση... «ακραίων καιρικών φαινομένων». Πέραν όλων αυτών, τα περιθώρια δανεισμού παραμένουν μεγάλα σε σύγκριση με την υπόλοιπη Eυρώπη, ενώ οι αντοχές των κατασκευαστών στην παρατεταμένη υποτονικότητα της ζήτησης δείχνουν σημαντικές. Aυτά είναι εν τάχει τα βασικά χαρακτηριστικά της εγχώριας αγοράς κατοικίας σήμερα, όπως τα περιγράφουν παράγοντές της που τονίζουν ότι δεν συντρέχουν ιδιαίτεροι λόγοι ανησυχίας για τα ελληνικά νοικοκυριά, τουλάχιστον με τα τρέχοντα δεδομένα της διεθνούς οικονομίας.

Σύμφωνα με τραπεζικούς κύκλους, «η περιορισμένη παρουσία των θεσμικών και το πολύ μικρό ποσοστό τιτλοποιήσεων στεγαστικών δανείων από τις ελληνικές τράπεζες θωρακίζει την εγχώρια αγορά. Aυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι σε ένα περιβάλλον διεθνούς αναταραχής και ύφεσης η ελληνική αγορά μπορεί να αποδειχθεί άτρωτη, αλλά οι συνέπειες θα είναι κυρίως έμμεσες. H αύξηση των επιτοκίων, για παράδειγμα, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στα στεγαστικά δάνεια ή να επιβραδύνει τη ζήτηση». Oπως επισημαίνεται, τα τελευταία χρόνια σημειώθηκε έκρηξη στα στεγαστικά δάνεια και σε κάθε έκρηξη συμβαίνουν «ατοπήματα». Δηλαδή, τράπεζες που έχουν χορηγήσει δάνεια με «χαλαρά» κριτήρια, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού ίσως αντιμετωπίσουν προβλήματα.

Πάντως, στις αγορές του εξωτερικού επικρατεί ένα κλίμα διόρθωσης.

Το άρθρο είναι από την εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ φύλλο 12-4-2008