ΠΡΟΣ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ Ο ΦΟΡΟΣ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗΣ

Η φορολόγηση της κατοχής των ακινήτων επιτρέπει πλέον την ελάφρυνση των πράξεων.

Στροφή στην κυβερνητική πολιτική, η οποία έχει οδηγήσει την αγορά ακινήτων σε βαθιά κρίση και κατά συνέπεια σε απώλειες χιλιάδων θέσεων εργασίας, αναμένεται να πραγματοποιηθεί τις επόμενες εβδομάδες. Στόχος είναι να τονωθεί η αγορά προς την κατεύθυνση της αύξησης των αγοραπωλησιών, που σήμερα έχουν υποχωρήσει σχεδόν στο 15% των συνολικών πωλήσεων που πραγματοποιούνταν τα χρόνια πριν από την κρίση, αλλά και προς την ενίσχυση της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας που συνεχίζει να σημειώνει το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο.

Στο πλαίσιο αυτό, το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει νέες αλλαγές στη φορολογία ακινήτων, με επίκεντρο τη δραστική μείωση ή ακόμα και την πλήρη κατάργηση του φόρου μεταβίβασης (8-10%), ο οποίος ανέκαθεν ήταν από τους υψηλότερους στην Ευρώπη. Το επιχείρημα υπέρ του εν λόγω φόρου έκανε λόγο για ανάγκη επιβολής του, καθώς στην Ελλάδα δεν εφαρμοζόταν φόρος κατοχής ακινήτων, με αποτέλεσμα το βάρος να πέφτει στις συναλλαγές. Σήμερα, όμως, αυτό έχει αλλάξει με την έλευση του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ), αλλά και του Εκτακτου Ειδικού Τέλους Ακινήτων (ΕΕΤΑ), μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, που άλλαξαν άρδην το σκηνικό στη φορολογία ακινήτων. Επομένως, κρίνεται λίαν απαραίτητη η ελάφρυνση της κτηματαγοράς, με την έμφαση να δίνεται πλέον στον τομέα των συναλλαγών ακινήτων, δεδομένου ότι το κράτος θα πρέπει να εξασφαλίζει πάγια έσοδα σε ετήσια βάση με τη μορφή των φόρων κατοχής ακινήτων.

Πάντως, σε περίπτωση που καταργηθεί τελικά ο φόρος μεταβίβασης, τότε θα προκύψει μια ετήσια απώλεια εσόδων της τάξης των 200 εκατ. ευρώ (το ποσό προκύπτει από τα φορολογικά έσοδα των μεταβιβάσεων ακινήτων για το 2012), η οποία σχεδιάζεται να καλυφθεί με την εφαρμογή ενός επαχθέστερου σεναρίου για τον ενιαίο φόρο ακινήτων το 2014 ή την κατάργηση της έκπτωσης 15% που ισχύει φέτος στο χαράτσι των ακινήτων, εφόσον τελικά παραμείνει και το 2014.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι το 2007 τα έσοδα από τις αγοραπωλησίες ακινήτων είχαν αγγίξει το 1 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα όμως με φορείς της αγοράς ακινήτων, το πρόβλημα των αγοραπωλησιών δεν είναι εύκολο να επιλυθεί μόνο με τη μείωση του φόρου των μεταβιβάσεων, δεδομένου ότι οι πράξεις έχουν μειωθεί κατακόρυφα, κυρίως λόγω της έλλειψης ρευστότητας και της αδυναμίας πρόσβασης σε τραπεζική χρηματοδότηση για τη συντριπτική πλειονότητα των πολιτών, σε συνδυασμό βέβαια με την επιβολή λίαν επαχθών φόρων στην κατοχή ακίνητης περιουσίας.