Συνέντευξη του Προέδρου της ΕΝ.ΙΔ.Α.Ν.Η Κώστα Αράπογλου στον ραδιοφωνικό σταθμό politica.gr «Θα πέσουν οι τιμές έως 20% από τον Σεπτέμβριο λόγω αύξησης της Golden Visa και διακοπής του προγράμματος “Σπίτι μου”»

Στην εκτίμηση πως οι τιμές θα πέσουν έως 20% από τον Σεπτέμβριο λόγω αύξησης της Golden Visa και διακοπής του προγράμματος “Σπίτι μου”, προέβη ο Πρόεδρος Ιδιοκτητών Ακινήτων Ν. Ηρακλείου Κώστας Αράπογλου.

Για την αύξηση των τιμών στα ακίνητα και την αύξηση του αριθμού των μεταβιβάσεων των ακινήτων και για την εικόνα που έχει στο Ηράκλειο ο κ. Αράπογλου τόνισε πως: «Πράγματι και για το Ηράκλειο η εικόνα είναι η ίδια που υπάρχει στην υπόλοιπη Ελλάδα. Έχουμε μια αύξηση των τιμών σε καμία περίπτωση οι τιμές δεν έχουν επιστρέψει στα επίπεδα του 2009. Είναι χαμηλότερες δηλαδή, όμως αυτή την περίοδο η τάση ή τάση είναι αυξητική. Αυτό όμως δεν θα συνεχιστεί και μετά τον Σεπτέμβριο. Και γιατί το λέω αυτό; Αυτή τη στιγμή, ένας λόγος που έχει πυροδοτήσει και τις τιμές και τη ζήτηση είναι ότι τα όρια της χρυσής βίζας για να αγοράσει κάποιος ξένος ακίνητο και όταν λέω ξένος εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, αι να αποκτήσει η χρυσή βίζα, δηλαδή δικαίωμα παραμονής σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι 250.000€. Τα όρια αυτά για Αθήνα, Θεσσαλονίκη και για νησιά άνω των 3000 κατοίκων, όπως είναι η Κρήτη, θα αυξηθούν από το Σεπτέμβριο και θα πάει στις 800.000 το όριο. Οπότε καταλαβαίνετε ότι θα λιγοστέψουν πάρα πολλοί οι ξένοι οι οποίοι ζητούν ακίνητα. Επομένως θα μειωθεί η ζήτηση. Άρα λοιπόν μείωση ζήτησης σημαίνει  και μείωση τιμών γιατί οι τιμές καθορίζονται από την προσφορά και τη ζήτηση.»

Για το αν έχει εικόνα σε τοπικό επίπεδο  τι ποσοστό των αγοραπωλησιών αφορά σε ξένους ο κ. Αράπογλου απαντά: «Όχι, δεν μπορούμε να έχουμε τέτοια στοιχεία. Δεν υπάρχουν και τα στοιχεία αυτά που ακούτε, το νούμερο δηλαδή, είναι συνολικά πόσες δηλώσεις έχουν υποβληθεί. Επίσης, ο άλλος παράγοντας που έχει αρχίσει να οδηγεί σε μια αποκλιμάκωση των τιμών, είναι ότι δεν ισχύουν πλέον τα προγράμματα κατοικίας απόκτησης μεταχειρισμένων σπιτιών πριν το 2007 για νέους, το πρόγραμμα «σπίτι μου»  το οποίο έχει παύσει να ισχύει το πρόγραμμα αυτό. Αυτό είχε πυροδοτήσει τη ζήτηση σε παλιά σπίτια, με αποτέλεσμα να συμπαρασυρθούν και οι τιμές σε καινούργιες κατοικίες, γιατί όλοι έψαχναν να αγοράσουν σπίτια κατασκευασμένα πριν το 2007, Λόγω του ότι τα επιτόκια είναι πολύ χαμηλά, επειδή τα επιδοτούσε το κράτος. Από την άλλη πλευρά, άλλο αρνητικό στοιχείο είναι το υψηλό κόστος δανεισμού από τις τράπεζες. Αυτή τη στιγμή οι τράπεζες για στεγαστικά δάνεια, τα επιτόκια που προσφέρουν είναι άνω του 6%. Καταλαβαίνετε ότι είναι πάρα πολύ ψηλά τα επιτόκια και απαγορευτικά για κάποιον που θέλει να αγοράσει σπίτι και επίσης οι τράπεζες απαιτούν να συμμετέχει και ο δανειολήπτης με ίδια κεφάλαια, με ένα μεγάλο ποσοστό, πράγμα που δεν γινόταν παλιότερα πριν το 2009, που εκεί το έπαιρνες εξ ολοκλήρου το σπίτι με δάνειο και για αυτό προέκυψε και η χρεοκοπία της χώρας ας πούμε.»

Για το αν θεωρεί πως μέχρι το Σεπτέμβριο είναι η καλύτερη περίοδος για κάποιον που θέλει να πουλήσει ο κ. Αράπογλου αναφέρει:  «Για να πουλήσει κάποιος ναι , για να αγοράσει κάποιος θα έλεγα ότι πρέπει να περιμένει μετά το Σεπτέμβριο που θα αποκλιμακωθούν οι τιμές και επίσης αυτό που συνιστώ και σαν δικηγόρος είναι να προσέχουν να μην δίνουν προκαταβολές, οι υποψήφιοι αγοραστές γιατί κινδυνεύουν σε πολλές περιπτώσεις να χάσουν τα χρήματά τους, να συνειδητοποιήσουν τι την κυριότητα του ακινήτου την αποκτάς όταν κάνεις οριστικό συμβόλαιο και το θέμα είναι ότι από τη στιγμή που θα δώσει κάποιος μια προκαταβολή, είτε κάνοντας προσύμφωνο, είτε χωρίς να κάνει προσύμφωνο με ιδιωτικό συμφωνητικό που είναι ακόμα πιο ακατοχύρωτος, μπορεί να μεσολαβήσει ένα χρονικό διάστημα και 2 χρόνια. Κι αυτό έχει να κάνει και με τις καθυστερήσεις του κτηματολογίου και συγκεκριμένα του Κτηματολογικού Γραφείου Ηρακλείου που για να γίνει η πιο απλή καταχώριση μπορεί να απαιτηθεί χρονικό διάστημα 2 ετών.»

Για το μέγεθος της αποκλίμακωσης των τιμών ο κ. Αράπογλου αναφέρει: «Εγώ εκτιμώ ένα 10 – 20% και  δεν ξέρω και πόσο θα διαρκέσει αυτή η αποκλιμάκωση γιατί μετά έρχονται άλλοι παράγοντες που θα δώσουν ώθηση στις τιμές, ιδίως στην περιοχή του Ηρακλείου και του Λασιθίου, που είναι η κατασκευή του αεροδρομίου που θα φέρει περισσότερο κόσμο περισσότερο τουρισμό, που σημαίνει περισσότερη ανάγκη για στέγαση και των τουριστών αλλά και όσων θα εξαρτώνται από τα τουριστικά επαγγέλματα. «

Για το αν υπάρχει ενδιαφέρον για ακίνητα στην περιοχή της Αλικαρνασσού και του Καστελλίου με το δεδομένο πως στο Καστέλλι θα κατασκευαστεί το νέο αεροδρόμιο ενώ από την Αλικαρνασσό θα σταματήσει να λειτουργεί το υφιστάμενο αεροδρόμιο ο κ. Αράπογλου απαντά: «Δεν ξέρουμε το πόσο και ποιες περιοχές θα ωφεληθούν γύρω από το νέο αεροδρόμιο στο Αρκαλοχώρι, γιατί όπως είδαμε και στην Αττική κάποιες περιοχές με την κατασκευή του αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος ωφελήθηκαν και κάποιες άλλες όχι. Στην Αλικαρνασσό αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ενδιαφέρον, γιατί είναι και μακρινό το πλάνο για το τι θα γίνει στην Αλικαρνασσό. Για παράδειγμα,  θα συνεχίσει να χρησιμοποιείται το αεροδρόμιο για στρατιωτικούς σκοπούς; Θα πάψει να λειτουργεί, οπότε θα αξιοποιηθεί τουριστικά ή με οποιοδήποτε άλλο τρόπο ; Αυτό δεν το γνωρίζουμε.»

Για την εικόνα που έχει αυτή τη στιγμή για την  κτηματαγορά ο κ. Αράπογλου αναφέρει: «Κοιτάξτε, θεωρώ ότι θα μπορούσαμε να μιλάμε για επενδυτικές ευκαιρίες, αν αγνοήσουμε τον παράγοντα ανάπτυξη λόγω αεροδρομίου, μετά από ένα ή 2 χρόνια που θα αποτυπωθούν και οι συνέπειες της αύξησης του ορίου της χρυσής βίζας. Δεν ξέρουμε ποτέ τι επιφυλάσσει το μέλλον, οι τιμές δεν έχουνε επιστρέψει στα επίπεδα του 2009,  θα έλεγα όμως ότι σε γενικές γραμμές είναι θετικό το κλίμα και οι τιμές των ακινήτων θα αυξάνονται με ήπιο τρόπο όμως.»

Αναλυτικά η συνέντευξη στον παρακάτω σύνδεσμο:
https://www.youtube.com/watch?v=5KOH1kAmy0E