41%AYΞΗΣΗ ΤΩΝ ΦΟΡΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΤΟ 2014!

Φόρους στην ακίνητη περιουσία 5.600.000 ιδιοκτητών ακινήτων κατά πολύ αυξημένους προβλέπει το σχέδιο προϋπολογισμού του 2014 που κατατέθηκε την Πέμπτη το πρωί στη Βουλή.

Συγκεκριμένα προβλέπεται αύξηση των εσόδων από τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας άνω του 41%, ενώ τα έσοδα εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν σε περίπου 4 δισ. Ευρώ. Δηλαδή, περίπου το 1/10 των συνολικών εσόδων του κράτους θα προέλθει από φόρους ακινήτων.

Την ίδια στιγμή αναμένεται μείωση του φόρου μεταβίβασης στις αγοραπωλησίες ακινήτων, ώστε να τονωθεί η ‘παγωμένη’ κτηματαγορά. Βάσει του σχεδίου που δρομολογείται ο φόρος μεταβίβασης από 10% σήμερα θα μειωθεί στο 3% με την ψήφιση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου. Ειδικότερα οι φόροι περιουσίας προβλέπεται να διαμορφωθούν σε 3,937 δις ευρώ σημειώνοντας αύξηση 1,15 δισ. ευρώ έναντι του 2013 που εκτιμάται ότι θα εισπραχθούν 2,784 δισ. ευρώ.

Κατά το υπουργείο Οικονομικών η αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως στην εισαγωγή του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων αλλά και στις εισπράξεις του ΕΕΤΑ (τέλους μέσω ΔΕΗ), η είσπραξη των οποίων αναμένεται μέχρι τον Μάιο του 2014. Οπως αναφέρεται στον προϋπολογισμό, τα συνολικά έσοδα από την επιβολή του Ενιαίου φόρου ακινήτων θα ανέλθουν σε ετήσια βάση σε 2,650 δις ευρώ, ενώ τονίζεται ότι ο φόρος μεταβίβασης ακινήτων μειώνεται κατά 70% περίπου με στόχο την τόνωση της αγοράς ακινήτων.

Μάλιστα είναι προφανές ότι το σχέδιο του προϋπολογισμού δεν έχει λάβει υπόψη τις ενστάσεις της τρόικας ότι με το νέο σχέδιο για τη φορολογία των ακινήτων τα έσοδα θα είναι κατά 150 εκατ. ευρώ κάτω από τον στόχο των 2,650 δις ευρώ. Δηλαδή, θα διαμορφωθούν σε περίπου 2,5 δις ευρώ. Αν μάλιστα ληφθεί υπόψη και το γεγονός ότι η τρόικα πιέζει για εισπραξιμότητα 2,9 δισ. ευρώ από τη φορολογία ακινήτων, τότε γίνεται σαφές ότι το υπουργείο Οικονομικών θα χρειαστεί να αναζητήσει επιπλέον 400 εκατ. ευρώ από τους πολίτες. Αγνωστο ακόμη με ποιον τρόπο θα γίνει αυτό.

Στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τη φορολογία των ακινήτων που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή προβλέπεται νέο μειωμένο ‘χαράτσι’ σε κατοικίες, γραφεία, καταστήματα, οικόπεδα, αγροτεμάχια, ενώ επιβάλλεται ‘συμπληρωματικός φόρος’ (ο παλιός ΦΑΠ) στο άθροισμα ακίνητης περιουσίας με αφορολόγητο 300.000 ευρώ. Ωστόσο το υπουργείο Οικονομικών παραδέχεται ότι οι αξίες στις οποίες θα υπολογιστεί ο νέος φόρος είναι εικονικές, ενώ δεν είναι εφικτή ακόμη η ενιαία φορολόγηση της περιουσίας (παραδέχεται διατήρηση ‘χαρατσιού’). Εξαιρούνται από τον ‘συμπληρωματικό φόρο’ τα εκτός σχεδίου οικόπεδα και αγροτεμάχια, ενώ θα εισπράττεται από την Εφορία και όχι από τη ΔΕΗ (Πηγή: tovima.gr).

ΜΙΧΑΛΗΣ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ – Ηλεκτρονικός Μηχανικός - ΜΒΑ