ΑΝΟΔΟΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΩΝ ΑΞΙΩΝ ΣΤΙΣ «ΦΘΗΝΕΣ» ΠΕΡΙΟΧΕΣ

Στόχος, οι νέες τιμές να προσεγγίσουν τις αγοραίες αξίες των ακινήτων. Τις νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων που θα ισχύσουν από το δεύτερο εξάμηνο του 2011 σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Τις νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων που θα ισχύσουν από το δεύτερο εξάμηνο του 2011 σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Στόχος, όπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών κ. Η. Πλασκοβίτης, είναι οι νέες τιμές να προσεγγίσουν τις αγοραίες, δηλαδή τις αξίες των ακινήτων που γίνονται σήμερα οι αγοραπωλησίες.

Πάντως, η οικονομική κρίση, σε συνδυασμό με την κάμψη της οικοδομικής δραστηριότητας και τα χιλιάδες διαθέσιμα καινούργια ακίνητα, έχουν οδηγήσει στη μείωση των εμπορικών τιμών, με αποτέλεσμα η ψαλίδα μεταξύ αντικειμενικών και τιμών πώλησης να έχει περιοριστεί. Πλέον, οι τεράστιες διαφορές εμφανίζονται σε λίγες περιοχές της χώρας, όπως για παράδειγμα στο Πέραμα, στο Ιλιον, στη Δάφνη, στη Νέα Φιλαδέλφεια, στον Βύρωνα κ. λπ., όπου οι αντικειμενικές αξίες υπολείπονται των εμπορικών σε ποσοστό άνω του 100%.

Στις περιοχές αυτές αναμένεται οι αντικειμενικές αξίες να παρουσιάσουν μεγαλύτερη αύξηση, ενώ αντίθετα στις «πλούσιες» περιοχές της χώρας οι αυξήσεις θα είναι μηδενικές. Συγκεκριμένα, οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών συστήνουν να παραμείνουν στα ίδια επίπεδα ή ακόμα και να μειωθούν οι αντικειμενικές αξίες στο Ψυχικό, όπου η αντικειμενική αξία ανέρχεται στα 6.500 ευρώ ανά τ. μ., όσο δηλαδή είναι και η εμπορική τιμή αυτή τη στιγμή. Στην Εκάλη, επίσης, η ανώτατη εμπορική τιμή ανέρχεται στα 4.550 ευρώ το τ. μ., στα ίδια επίπεδα με την ανώτατη αντικειμενική αξία. Τα ίδια συμπεράσματα προκύπτουν και από την επεξεργασία των στοιχείων σε άλλες περιοχές, όπως η Γλυφάδα και η Βουλιαγμένη.

Συνολικά, οι τιμές των ακινήτων σε διάστημα περίπου δύο χρόνων έχουν χάσει το 20% της αξίας τους. Βέβαια, οι τιμές των ακινήτων είχαν διαμορφωθεί από το 2008 σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται από το τέλος του 2008 σημάδια κόπωσης στην κτηματαγορά και αδιάθετα ακίνητα. Αν και παρατηρείται αποκλιμάκωση στις τιμές πώλησης των καινούργιων διαμερισμάτων, ακόμα και σήμερα οι τιμές παραμένουν σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα.

Πάντως, η πρόθεση της κυβέρνησης να αναπροσαρμόσει τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων βρίσκει αντίθετους τους ιδιοκτήτες ακινήτων. Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων κ. Στ. Παραδιάς ζητεί από την κυβέρνηση να αποκλιμακωθούν οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, με μειώσεις στις τιμές ζώνης και στους συντελεστές εμπορικότητας των επαγγελματικών ακινήτων σε όλη τη χώρα και με αυξήσεις στους συντελεστές παλαιότητας όλων των κατηγοριών κτισμάτων.

Σημειώνεται ότι το υπάρχον σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων έκλεισε 29 χρόνια από την πρώτη εφαρμογή του και όπως αναφέρει παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, είναι σχεδόν έτοιμο το νέο πλαίσιο που θα στηρίζεται στις εμπορικές τιμές των ακινήτων. Το νέο σύστημα θα βασίζεται στις εμπορικές τιμές και ανάλογα με τη διακύμανσή τους θα αναπροσαρμόζονται οι τιμές και οι αξίες κάθε έξι μήνες.

Δηλαδή, εάν σε μία περιοχή οι εμπορικές τιμές πώλησης ακινήτων παρουσιάσουν μείωση 15%, αντίστοιχη θα είναι και η μείωση των αντικειμενικών αξιών. Η προσφορά και η ζήτηση θα διαμορφώνει τις τιμές που θα χρησιμοποιεί η εφορία για τη φορολόγηση των ακινήτων. Οι τιμές αυτές, που θα λαμβάνονται υπόψη για τη φορολογία των ακινήτων, θα αναρτώνται στο Διαδίκτυο και θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από όλους τους ενδιαφερομένους (εφορία, συμβολαιογράφους, πολίτες) για τον υπολογισμό των φορολογικών επιβαρύνσεων. Eτσι, οι τιμές με βάση τις οποίες η εφορία θα προσδιορίζει τις φορολογητέες αξίες των ακινήτων δεν θα αναπροσαρμόζονται, όπως γινόταν μέχρι σήμερα, με απόφαση του υπουργού Οικονομικών, ανά δύο ή τρία έτη, αλλά σε τακτά χρονικά διαστήματα