ΑΥΤΟΤΕΛΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΣΤΑ ΕΝΟΙΚΙΑ - ΕΝΙΑΙΟΣ ΦΟΡΟΣ ΚΑΤΟΧΗΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΧΩΡΙΣ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΟΡΙΟ

Έσοδα ύψους 3,2 δισ. ευρώ περίπου στοχεύει να εισπράξει η κυβέρνηση από τη φορολογία των ακινήτων το 2013, αυξημένα κατά 15,5% έναντι του εφετινού έτους, σύμφωνα με τις προβλέψεις του νέου προϋπολογισμού.

Σύμφωνα με το «Βήμα της Κυριακής» της 4-11-2012, μεταξύ των μέτρων που προωθούνται είναι η επέκταση του συστήματος αντικειμενικών αξιών σε όλη τη χώρα, η φορολόγηση με ενιαίο ή κλιμακωτό συντελεστή από το πρώτο ευρώ στα έσοδα από ενοίκια, ο ενιαίος φόρος ακινήτων χωρίς αφορολόγητο όριο και η επαναφορά του «πόθεν έσχες» για όσους αγοράζουν ακίνητα.

Ειδικότερα, για τα έσοδα από ενοίκια το βασικό σενάριο προβλέπει, ανεξάρτητα από το αν υπάρχουν άλλα εισοδήματα, μία κλίμακα με συντελεστή 10% για ετήσια εισοδήματα έως 15.000 ευρώ, 30% για τα ποσά άνω των 15.000 και 45% για πάνω από 100.000 ευρώ.

Το δεύτερο σενάριο προβλέπει επιβολή αυτοτελούς φορολογίας με ενιαίο συντελεστή 15% ή 20%.

Για τον ενιαίο φόρο ακινήτων, που θα αντικαταστήσει τον ΦΑΠ και το «χαράτσι», υπάρχουν σκέψεις να επιβάλλεται σε ατομική ακίνητη περιουσία έως 100.000 ευρώ με συντελεστή 0,1% και από εκεί και πάνω θα υπάρχει κλιμάκωση με συντελεστή 2% ή 3% για μεγάλες περιουσίες.

Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, θα υπάρχει μία κλίμακα με 8 κλιμάκια περίπου για τα φυσικά πρόσωπα, ενώ διαφορετική θα είναι η φορολογική μεταχείριση των επιχειρήσεων.

Τέλος, η εξαίρεση από το «πόθεν έσχες» για όσους αγοράζουν ακίνητα θα λήξει εφέτος και όχι στα τέλη του 2013 όπως έχει θεσπισθεί.