ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΟΜΙΔΑ 15-1-2015 ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΕΡΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

Δεσμεύσεις από τα πολιτικά κόμματα, ζήτησε ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ κ. Στράτος Παραδιάς. Τι θέσεις έχουν τα κόμματα.

Τη σαφή και ρητή δέσμευση του συνόλου των πολιτικών κομμάτων κόμματα που ζητούν την ψήφο των πολιτών, ότι ουδείς φορολογούμενος θα κληθεί να καταβάλει για φόρο κατοχής ακίνητης περιουσίας περισσότερα από όσα σήμερα του ζητούνται να πληρώσει για ΕΝΦΙΑ, και ότι θα δοθεί λύση στο θέμα της φορολόγησης των απρόσοδων περιουσιακών στοιχείων (ξενοίκιαστων κτισμάτων και οικοπέδων) ζήτησε ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ κ. Στράτος Παραδιάς, στο πλαίσιο της εκδήλωσης με θέμα την υπερφορολόγηση της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα, που πραγματοποιήθηκε απόψε στα κεντρικά γραφεία της Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών, παρουσία εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων, υποψηφίων βουλευτών και πλήθους μελών των σωματείων της.

Ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ σημείωσε δε ότι οι εξαγγελίες και υποσχέσεις για μείωση του ΕΝΦΙΑ δεν είναι επαρκείς στο βαθμό που δεν συνοδεύονται από τη δέσμευση αυτή, καθώς η εμπειρία ακόμη και του πρόσφατου παρελθόντος έχει δείξει ότι οι όποιες εκπτώσεις – απαλλαγές δίνονται σε μια μερίδα φορολογουμένων, αντισταθμίζονται με την χωρίς οίκτο υπερφορολόγηση των υπόλοιπων, στην προκειμένη περίπτωση των ιδιοκτητών αστικής ακίνητης περιουσίας. Στις περιπτώσεις δε που η περιουσία αυτή είναι απρόσοδη, οι οποίες αποτελούν τον κανόνα στις τρέχουσες συνθήκες της αγοράς, οι ιδιοκτήτες εκτός από τα πρόστιμα – προσαυξήσεις αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο ακόμη και της στέρησης της προσωπικής τους ελευθερίας.

Στην εκδήλωση μετείχαν οι εξής εκπρόσωποι κομμάτων και υποψήφιοι βουλευτές:

-Από τη Νέα Δημοκρατία οι Ντόρα Μπακογιάννη, Κωστής Χατζηδάκης, Φωτεινή Πιπιλή, Γιώργος Βλάχος, Αλέξανδρος Μωραϊτάκης, Γιώργος Κώτσηρας και ο Αντώνης Παναγόπουλος.

-Από το ΣΥΡΙΖΑ οι Γιάννης Τόλιος και Φωτεινή Κούβελα.

-Από το ΛΑΟΣ ο κ. Μανούσος Ντουκάκης.

-Από το Ποτάμι οι Θόδωρος Σκυλλακάκης, Χάρης Θεοχάρης και Γεωργία Πανοπούλου.

-Από το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών ο κ. Δημήτρης Οικονόμου.

Σε σχέση με τις εξαγγελίες των δύο μεγαλύτερων κομμάτων για το θέμα του φόρου περιουσίας, από την πλευρά της ΠΟΜΙΔΑ τονίστηκαν τα εξής:

-Η ΝΔ προτείνει αόριστα τη σταδιακή μείωση της επιβάρυνσης σε σχέση με το ΑΕΠ της χώρας. Όμως η αναμενόμενη άνοδος του ΑΕΠ δεν εγγυάται την ουσιαστική μείωση των βαρών του ΕΝΦΙΑ για κάθε φορολογούμενο.

-Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει αντί του ΕΝΦΙΑ, την επαναφορά του ΦΜΑΠ. Η εμπειρία μας έχει δείξει ότι όποιος δηλώνει ότι θα φορολογήσει τη μεγάλη ακίνητη περιουσία, στην ουσία στοχεύει στη μεσαία, γιατί η μεγάλη ανήκει σε εταιρείες ή είναι αφορολόγητη ως αγροτική. Η επιβολή ΦΜΑΠ άνω των 500.000 ευρώ που θα αποφέρει έσοδα ύψους 1,4 δις. ευρώ ετησίως σημαίνει ότι η μεσοσταθμική επιβάρυνση των 140.000 περίπου φορολογουμένων θα ανέλθει στα 10.000€ ανά φορολογούμενο. Σήμερα η μεσοσταθμική επιβάρυνση ανά φορολογούμενο με ΕΝΦΙΑ είναι 500 € (3,2 δις από 6.400.000 φορολογούμενους), δηλαδή ο σχεδιαζόμενος νέος ΦΜΑΠ που θα συρρικνώσει τη φορολογική βάση, θα είναι μεσοσταθμικά έως και 20πλάσιος ανά φορολογούμενο! Φυσικά ένας τέτοιος φόρος δεν πρόκειται να εισπραχθεί, γιατί θα είναι αδύνατη η πληρωμή του από τους υπόχρεους, οι οποίοι θα έχουν χάσει κάθε ελπίδα για τη διατήρηση της περιουσίας τους. Έτσι σύντομα θα αναγκαστούμε να επιστρέψουμε και πάλι σε έναν ακόμη χειρότερο φόρο κατοχής, όπως έγινε και μετά την κατάργηση του ΕΤΑΚ (το 2010) που μας πήγε το 2011στο «χαράτσι» μέσω της ΔΕΗ και στη συνέχεια στον ΕΝΦΙΑ…

Τέλος ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ επεσήμανε την ανάγκη, η όποια κυβέρνηση προκύψει από τις εκλογές, να αντιμετωπίσει άμεσα και κατά προτεραιότητα 6 σημαντικές εκκρεμότητες που χρήσουν άμεσης επίλυσης. Πρόκειται συγκεκριμένα για τα εξής θέματα:

Α. Για τον εξορθολογισμό της φορολογίας:

1.Ρητή απαλλαγή της ιδιοκατοίκησης από τη φορολόγησή της με τεκμαρτό εισόδημα.

2.Επαναφορά της δυνατότητας εκχώρησης ανείσπρακτων μισθωμάτων 2014 και μετά.

3.Θέσπιση μόνιμου μειωτικού Συντελεστή Κενών Κτισμάτων (ΣΚΚ) 0,50 στον ΕΝΦΙΑ.

Β. Για την οικοδομή, την κτηματαγορά και την ανάπτυξη:

1. Μαζική μείωση αντικειμενικών τιμών ζώνης – συντελεστών εμπορικότητας καταστημάτων.

2.Κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου του ΕΝΦΙΑ.

3. Αποποινικοποίηση της αδυναμίας πληρωμής του ΕΝΦΙΑ.

Παράλληλα επισημάνθηκαν και ορισμένες θετικές ρυθμίσεις για τα ακίνητα και την κτηματαγορά που θεσπίστηκαν το 2014, αλλά η μη κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου του ΕΝΦΙΑ δεν άφησε κανένα περιθώριο ανάκαμψης της κτηματαγοράς, και οι οποίες είναι συγκεκριμένα οι εξής:

1.Η μείωση του φόρου μεταβίβασης ακινήτων σε 3%.

2.Η διετής αναστολή του φόρου υπεραξίας ακινήτων.

3.Το «τεκμήριο» αγοραστή στην αξία του συμβολαίου αγοράς ακινήτου.

4. Η αυτοτελής φορολόγηση ενοικίων και η κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου επί των μισθωμάτων.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε ενόψει των Βουλευτικών Εκλογών της 25ης Ιανουαρίου, αλλά και του 32ου ετήσιου Συνεδρίου της ΠΟΜΙΔΑ, που θα διεξαχθεί στο ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ, το Σάββατο 14.2.2015, στις 10 π.μ..