ΕΚΧΩΡΗΣΗ ΑΝΕΙΣΠΡΑΚΤΩΝ ΕΝΟΙΚΙΩΝ: ΝΑ ΡΥΘΜΙΣΤΕΙ ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟ ΘΕΜΑ!

Με την πρόσφατη απόφαση 1049261 του ΓΓΔΕ Χ. Θεοχάρη καθορίστηκε ότι σύμφωνα με το νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, καταργήθηκε ολοκληρωτικά η διαδικασία εκχώρησης ανείσπρακτων ενοικίων, υπονοώντας ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων είναι υποχρεωμένοι να δηλώνουν και να πληρώνουν φόρο εισοδήματος γι΄αυτά!!!

Υπενθυμίζουμε τη θλιβερή ιστορία του θέματος αυτού:

* Η διάταξη για την εκχώρηση μισθωμάτων "εξαφανίστηκε" από τον νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος που ψηφίστηκε το καλοκαίρι του 2013. Η εξαφάνιση δεν ήταν τυχαία, γιατί ο αρχικός σχεδιασμός κάποιων "σκληρών" κύκλων του υπουργείου ήταν να φορολογηθούν και τα ανείσπρακτα μισθώματα!

* Οταν αυτά έγιναν αντιληπτά η ΠΟΜΙΔΑ είχε αντιδράσει οξύτατα, δημοσιοποιώντας το πρόβλημα. Τότε εκδόθηκε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία το θέμα επρόκειτο να ρυθμιστεί νομοθετικά.

* Στις 15.12 ο Υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας, σε διπλή παρέμβασή του κατά την ακρόαση των φορέων στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για τη συζήτηση του ΕΝΦΙΑ, ερωτηθείς σχετικά, απάντησε ότι δεν χρειάζεται καμιά νομοθετική παρέμβαση για το συγκεκριμένο θέμα, δηλώνοντας επί λέξει τα εξής:

«…Με το νέο Κώδικα (Φορολογίας Εισοδήματος) κανείς δεν είναι υποχρεωμένος να δηλώνει ανείσπρακτα εισοδήματα, γι΄αυτό και εκλείπει τελείως ο λόγος να εκχωρήσει το δικαίωμα στο Ελληνικό Δημόσιο των ενοικίων αυτών Δεν είναι υποχρεωμένος καν να τα δηλώσει, είναι ανείσπρακτα με το νέο Κώδικα, διαβάστε το! Ισχύει αυτό που λέω, ότι δεν έχεις υποχρέωση να δηλώσεις ανείσπρακτα ενοίκια, θα σας το διευκρινίσουμε, θα το ξεκαθαρίσουμε…» (Δείτε το σχετικό βίντεο στο κανάλι Youtube της ΠΟΜΙΔΑ).

*Ενα μήνα αργότερα ανακοινώθηκε ότι η ΓΓΠΣ σχεδιάζει ειδική διαδικτυακή εφαρμογή για την εκχώρηση των ανείσπρακτων μισθωμάτων.

*Στις 20.3.14 ο ΓΓΔΕ ανακοινώνει ότι καταργείται η διαδικασία εκχώρησης ανείσπρακτων μισθωμάτων, χωρίς καμιά άλλη διευκρίνιση!

*Σε επικοινωνία μας με τον ΓΓΔΕ μας δόθηκε η πληροφορία ότι θα υπάρξει ειδική μεταβατική ρύθμιση για την εκχώρηση των ανείσπρακτων του 2013, που διέπονται από τον παλαιό Κώδικα ΦΕ.

*Από τα παραπάνω είναι σαφές ότι το Υπουργείο Οικονομικών οφείλει να προβεί σε άμεση νομοθετική ρύθμιση του προβλήματος, και όχι να παίζει με την αγωνία δεκάδων χιλιάδων εκμισθωτών ακινήτων απ'όλη τη χώρα!!!