ΦΟΡΟΣ ΚΑΤΟΧΗΣ - ΠΩΣ ΘΑ ΕΙΣΠΡΑΧΘΕΙ

Μόλις τρία βασικά στοιχεία θα αναγράφουν τα ειδοποιητήρια της εφορίας τα οποία θα αποσταλούν σε 3 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων το 2008 για να προσέλθουν στις ΔΟΥ και να καταβάλουν τον ενιαίο φόρο κατοχής.

Μόλις τρία βασικά στοιχεία θα αναγράφουν τα ειδοποιητήρια της εφορίας τα οποία θα αποσταλούν σε 3 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων το 2008 για να προσέλθουν στις ΔΟΥ και να καταβάλουν τον ενιαίο φόρο κατοχής. Τα τρία αυτά στοιχεία θα συνίστανται, πρώτον, στα στοιχεία των ακινήτων που κατείχαν την 1η Ιανουαρίου 2008, δεύτερον την αξία τους, η οποία θα υπολογίζεται με βάση ένα απλοποιημένο σύστημα αντικειμενικών τιμών, δηλαδή με βάση "ενδεικτικές" τιμές και, τρίτον, το συνολικό ποσό του αναλογούντος φόρου.

Το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών βρίσκεται, σύμφωνα με πληροφορίες, κοντά στην ανεύρεση ενός αξιόπιστου τρόπου εφαρμογής του ενιαίου φόρου ακίνητης περιουσίας. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου έχουν πλέον ως τελευταίο εμπόδιο για την ολοκλήρωση του συστήματος την οριστικοποίηση της διαδικασίας εντοπισμού των κτισμάτων, τα οποία θεωρούνται πρώτη κατοικία ώστε να εξαιρούνται από την επιβολή του φόρου.

Πάντως, η διαδικασία την οποία έχει επιλέξει το υπουργείο Οικονομικών για να εφαρμόσει τον ενιαίο φόρο ακινήτων προβλέπει ότι στους φορολογουμένους θα αποσταλούν από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, το δεύτερο εξάμηνο του 2008, ειδοποιητήρια, τα οποία θα αναγράφουν τα στοιχεία των ακινήτων που κατείχαν την 1η Ιανουαρίου 2008, την αξία τους (η οποία θα υπολογίζεται με βάση ένα απλοποιημένο σύστημα αντικειμενικών τιμών, δηλαδή με βάση "ενδεικτικές" τιμές) και το συνολικό ποσό του αναλογούντος φόρου.

Τα στοιχεία που θα αναγράφουν τα ειδοποιητήρια θα προέρχονται από τη μηχανογραφική επεξεργασία των δηλώσεων Ε9 που υποβλήθηκαν το 2005 από όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων, καθώς και από τα στοιχεία των δηλώσεων Ε9 των ετών 2006 και 2007, στις οποίες περιλαμβάνονται όλες οι μεταβολές που επήλθαν στα ακίνητα των φορολογουμένων κατά τα έτη 2005 και 2006, αντίστοιχα. Από τον ενιαίο φόρο ακινήτων προβλέπεται να εξαιρεθούν οι αγροί, τα αγροτεμάχια και οι λοιπές εδαφικές εκτάσεις που βρίσκονται εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού, καθώς και τα σπίτια που χρησιμοποιούνται για πρώτη κατοικία, εφόσον η επιφάνειά τους δεν υπερβαίνει τα 250 τ.μ.

Παραμένει ως πρόβλημα το ότι από τα στοιχεία που έχουν δηλωθεί στα έντυπα Ε9 δεν είναι δυνατό να εντοπιστούν και να διαχωριστούν τα κτίσματα τα οποία αποτελούν πρώτη κατοικία για τους φορολογούμενους, προκειμένου να εξαιρεθούν από την επιβολή του φόρου και ενώ το υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών πρόκειται να καταθέσει στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο μέσα στην πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου.

Μια λύση που προτάθηκε ήταν να κληθούν εκ νέου οι φορολογούμενοι για να υποβάλουν δηλώσεις ακίνητης περιουσίας, στις οποίες θα σημείωναν ποιο από τα δηλούμενα κτίσματα αποτελεί πρώτη κατοικία. Η λύση όμως αυτή δεν επιλέχτηκε, επειδή θεωρήθηκε ότι μπορεί να ταλαιπωρήσει εκατομμύρια φορολογούμενους.

Σημειώνεται ότι ο ενιαίος φόρος ακινήτων θα αντικαταστήσει, τουλάχιστον σε πρώτη φάση, μόνο το Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (ΦΜΑΠ), ο οποίος σήμερα επιβάλλεται σε κάθε φυσικό πρόσωπο που κατέχει ακίνητα συνολικής αξίας άνω των 243.600 ευρώ. Έτσι, για 3.000.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα αναμένεται να προκύψουν πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις, οι οποίες θα αφορούν κυρίως στις δευτερεύουσες κατοικίες και στα κτίσματα που χρησιμοποιούνται για επαγγελματική στέγη.

Εάν μάλιστα συνυπολογιστεί και η πρόβλεψη η οποία εγγράφηκε στον προϋπολογισμό που κατατέθηκε την περασμένη Τρίτη στη Βουλή για επιπλέον φορολογικά έσοδα 660 εκατ. ευρώ από φόρο ακινήτων το 2008, προκύπτει ότι η μέση επιβάρυνση θα είναι ύψους 220 ευρώ.

Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "ΝΕΑ ΚΡΗΤΗ" στις 27-11-2007