ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟΥ ΦΟΡΟΥ ΤΟΥ ΕΝΦΙΑ Ή ΜΕΙΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΝΑ ΖΗΤΑ ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ Η ΠΟΜΙΔΑ

Χιλιάδες ιδιοκτήτες ιδίως απρόσοδων ακινήτων κινδυνεύουν, μετά τα εισοδήματά τους, να χάσουν και την ίδια την περιουσία τους.

Με τις ρυθμίσεις στις οποίες επιμένει το υπουργείο Οικονομικών και η κυβέρνηση για τον δήθεν «Ενιαίο» Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων, χιλιάδες ιδιοκτήτες ιδίως απρόσοδων ακινήτων κινδυνεύουν, μετά τα εισοδήματά τους, να χάσουν και την ίδια την περιουσία τους.

Αυτό είναι το συμπέρασμα που προκύπτει από τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ που αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, τα οποία συνιστούν ωμή φορολογική βία, χωρίς προηγούμενο για τους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Ακόμη και για το λεγόμενο «χαράτσι» που επιβλήθηκε το 2011 σε έκτακτες συνθήκες μέσω των λογαριασμών ρεύματος, υπήρξε πρόνοια να απαλλαγούν τα κενά και μη χρησιμοποιούμενα ακίνητα, που δεν απέφεραν κανένα έσοδο στους ιδιοκτήτες τους. Σύμφωνα με τις κυβερνητικές ανακοινώσεις η δημοσιονομική θέση της χώρας σήμερα είναι πολύ καλύτερη σε σχέση με τρία χρόνια πριν, ωστόσο οι ιδιοκτήτες ακινήτων που σήκωσαν στις πλάτες τους το μεγαλύτερο βάρος αυτής της βελτίωσης, αντί να ελαφρυνθούν επιβαρύνονται. Και μάλιστα επιβαρύνονται περισσότερο εκείνοι που αντικειμενικά έχουν τη μεγαλύτερη δυσκολία (στις περισσότερες περιπτώσεις αδυναμία), να πληρώσουν το φόρο: οι ιδιοκτήτες των κενών, απρόσοδων ακινήτων, αλλά και των οικοπέδων, που ανήκουν πλέον στα αζήτητα, οι οποίοι έμειναν χωρίς εισόδημα λόγω της κρίσης και κινδυνεύουν όχι μόνο να μείνουν χωρίς περιουσία λόγω του ΕΝΦΙΑ και των πλειστηριασμών που θα ακολουθήσουν, αλλά και με ποινικές διώξεις, και με παραπομπές για "ξέπλυμα βρώμικου χρήματος"...

Είναι προφανές ότι οι αόριστες υποσχέσεις του υπουργείου Οικονομικών για διορθωτικές παρεμβάσεις και περισσότερες δόσεις δεν αποτελούν κανενός είδους απάντηση στα προβλήματα που δημιούργησαν οι εμπνευστές του διπλού ΕΝΦΙΑ στους ιδιοκτήτες αστικών ακινήτων. Η κυβέρνηση οφείλει να καταργήσει άμεσα το "συμπληρωματικό" φόρο που ακόμη και υπερδιπλασιάζει την επιβάρυνση, ή να καθιερώσει τον προσωρινό συντελεστή 0,50 στα κενά ακίνητα. Διαφορετικά στη φορολογική ιστορία της χώρας θα μείνουν σίγουρα δακτυλοδεικτούμενοι εκείνοι που θεωρούν πως έχουν ίση φοροδοτική ικανότητα οι ιδιοκτήτες με - έστω και μειωμένα – εισοδήματα και εκείνοι που δεν έχουν κανένα εισόδημα.