ΚΥΟΦΟΡΟΥΜΕΝΕΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΤΟ 2016

ΕΝΦΙΑ εξωτερικού, περιουσιολόγιο, ηλεκτρονικές μεταβιβάσεις και νέες αντικειμενικές αξίες.

Ριζικές είναι οι αλλαγές που έρχονται στο φορολογικό σύστημα , σε ότι έχει να κάνει με την αγορά ακινήτων. Μιλώτας σε συνέδριο για την αγορά ακινήτων ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφωνας Αλεξιάδης προανήγγειλε τις σχετικές αλλαγές. Αυτές εστιάζονται σε τρία κυρίως σημεία, τα οποία όμως αλλάζουν ριζικά ότι ίσχυε μέχρι τώρα.

Καταρχήν ο ΕΝΦΙΑ διευρύνεται. Όπως ανέφερε ο υπουργός, ο φόρος θα εφαρμοστεί και σε όσους διαθέτουν ακίνητα στο εξωτερικό, κάτι που μέχρι στιγμής δεν ίσχυε. Το δεύτερο σημείο έχει να κάνει με τις μεταβιβάσεις ακινήτων, οι οποίες από το 2016 θα γίνονται ηλεκτρονικά, ενώ από το Σεπτέμβριο του επόμενου χρόνου έρχεται το νέο σύστημα των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων.

Σε ότι αφορά τον ΕΝΦΙΑ εξωτερικού, το σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών περιλαμβάνει την αξιοποίηση στοιχείων που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με αυτά, περί τους 3.200 Έλληνες διαθέτουν ακίνητα στο Λονδίνο. Ανέφερε μάλιστα πως είναι λάθος να πληρώνει ο κάτοικος Ελλάδας ΕΝΦΙΑ , και ούτε ένα ευρώ φόρο ο ιδιοκτήτης ακινήτου στο εξωτερικό.

Για τις μεταβιβάσεις ακινήτων και την δυνατότητα ηλεκτρονικής μεταβίβασης, ο κ. Αλεξιάδης τόνισε πως από το επόμενο έτος θα δημιουργηθεί μια ειδική φόρμα στο taxis στην οποία θα έχουν πρόσβαση οι συμβολαιογράφοι για να διεκπεραιώνουν τις υποθέσεις τους.

Πιο αναλυτικά σε κάθε μεταβίβαση αυτοκινήτου που διεκπεραιώνουν, θα μπαίνουν στο σύστημα, θα καταχωρούν τα στοιχεία του μεταβιβαζόμενου ακινήτου και των αντισυμβαλλόμενων, η εφορία μέσω taxis θα προσδιορίζει τον φόρο, θα εκτυπώνεται η γνωστή Ταυτότητα Οφειλής, και θα πληρώνεται ο φόρος.

Σε ότι αφορά τις αντικειμενικές αξίες το σχέδιο περιλαμβάνει την προσέγγιση με τις εμπορικές τιμές. Οι υπάρχουσες αντικειμενικές αξίες χρίζουν αλλαγής. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και για φέτος ο ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί με βάση τις αντικειμενικές αξίες του 2007 κάτι που είναι εξωπραγματικό και δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, καθώς από το 2007 η εικόνα της ελληνικής οικονομίας έχει αλλάξει ριζικά.

Ο κ. Αλεξιάδης διευκρίνισε επίσης αναμένεται να ξεκινήσει και το περιουσιολογιο από το Νοέμβριο του 2015.