Ο ΦΟΡΟΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΕΡΧΕΤΑΙ

Δυσβάχτατος ο ΦΜΑΠ. Τι κάνουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων αυτή την περίοδο για να μην υπαχθούν στο ΦΜΑΠ ή για να φορολογηθούν λιγότερο

Το αφορολόγητο όριο του ΦΜΑΠ στις 400.000 ευρώ κάνει το φόρο αυτό, φόρο μικρομεσαίας και μεγάλης ακίνητης περιουσίας για να κυριολεκτούμε, εν όψει μάλιστα της σχεδιαζόμενης από το Υπουργείο Οικονομικών αύξησης των αντικειμενικών αξιών.

Ο φόρος αυτός πλήττει βασικά τα απρόσοδα ακίνητα (οικόπεδα, ημιτελή κτίσματα, ξενοίκιαστα κτίσματα κλπ.) και είναι έντονα κοινωνικά άδικος, γιατί οι ιδιοκτήτες τους θα πρέπει να βρίσκουν χρήματα από άλλες πηγές για να τα διατηρήσουν. Αυτό που θα συμβεί με το ΦΜΑΠ είναι, ότι θα πληγεί ακόμα περισσότερο η οικοδομική δραστηριότητα και οι αγοραπωλησίες. Το κράτος με την επιβολή του ΦΜΑΠ κινείται σε λάθος κατεύθυνση. Με τη μη επιβολή του θα μπορούσε να αντλήσει πολύ περισσότερα έσοδα από το φόρο εισοδήματος και από το ΦΠΑ των 100 επαγγελμάτων που εξαρτώνται έμμεσα ή άμεσα από την οικοδομική δραστηριότητα που είναι η ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας, να τονώσει τα οικονομικά των ασφαλιστικών ταμείων και κυρίως του ΙΚΑ από τις εργοδοτικές εισφορές να μην οδηγήσει στην ανεργία χιλιάδες εργαζόμενους στα οικοδομικά επαγγέλματα. Εδώ πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι ο ΦΜΑΠ εξαιτίας των πιο πάνω επιπτώσεών του, έχει μέχρι σήμερα επιβληθεί τρεις φορές και έχει καταργηθεί άλλες τόσες. Ο φόρος αυτός με τη μορφή που επιβάλλεται σήμερα δεν εξασφαλίζει ούτε τη βιωσιμότητα του ίδιου του φόρου, ούτε των ιδιοκτητών ακινήτων.

Στο ΦΜΑΠ, δεν υπάγονται τα εκτός σχεδίου πόλεων και οικισμών ακίνητα, δηλαδή αυτά που από το νόμο θεωρούνται αγροτικά. Επίσης το αφορολόγητο όριο και η κλίμακα είναι ατομική και όχι οικογενειακή.

Αυτό που κάνουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων αυτή την περίοδο προκειμένου να αποφύγουν την υπέρμετρη φορολόγηση από το ΦΜΑΠ, του οποίου η κλίμακα ξεκινά από το 0,1% και φτάνει για αξία ακινήτων πάνω του 1.000.000 ευρώ στο 1% είναι, ότι κάνουν γονικές παροχές ή δωρεές στους συζύγους τους, συνήθως παρακρατώντας την επικαρπία, προκειμένου να «σπάσουν» τη φορολογική κλίμακα.