ΠΙΘΑΝΕΣ ΕΛΑΦΡΥΝΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΕΝΦΙΑ

Αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ δρομολογεί το ΥΠΟΙΚ, σύμφωνα με τα «ΝΕΑ».

Με βάση τις νέες ρυθμίσεις θα διορθωθούν αδικίες και παράλληλα θα ανοίξει ο δρόμος για την εκκαθάριση του φόρου και την πληρωμή του από τους ιδιοκτήτες.

Σύμφωνα με την εισήγηση του υφυπουργού Γιώργου Μαυραγάνη προς τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, θα προκύψουν ελαφρύνσεις σε 4.500 περιοχές.

Πρόκειται για αυτές που εντάχθηκαν στο σύστημα των αντικειμενικών τιμών το 2011 στο συμπληρωματικό φόρο, για ακίνητη περιουσία άνω των 300.00 ευρώ.

Με αυτό τον τρόπο, φυσικά και νομικά πρόσωπα έχουν τη δυνατότητα να τροποποιήσουν αναδρομικά το Ε9 και να αποφύγουν τα χαράτσια.

Με αυτές τις αλλαγές ρυθμίζονται οι εκκρεμότητες που υπήρχαν στον υπολογισμό φόρου και γίνεται εφικτή η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί ως τα τέλη Ιουλίου.

Μετά το πέρας της εκκαθάρισης, οι φορολογούμενοι θα ενημερωθούν με e-mail για τις οφειλές τους για τον ΕΝΦΙΑ και για τον συμπληρωματικό φόρο για ακίνητη περιουσία αξίας άνω των 300.000 χιλιάδων ευρώ.

Οι νέες ρυθμίσεις αφορούν πέντε αλλαγές «κλειδιά».

- Υποβολή Ε9

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν εκ νέου τη δυνατότητα να διορθώσουν τα όποια λάθη έγιναν στην υποβολή του Ε9, κάτι που ανοίγει παράθυρο για μικρότερο φόρο αν η τροποποιητική δήλωση είναι χαμηλότερη από την αρχική.

- Μείωση συντελεστή αξιοποίησης

Σημαντική μείωση του ΕΝΦΙΑ θα προκύψει σε ακίνητα και οικόπεδα που βρίσκονται σε περιοχές οι οποίες μπήκαν πρόσφατα στο σύστημα υπολογισμού αντικειμενικών αξιών.

- Συμπληρωματικός φόρος

Σημαντική μείωση του φόρου που επιβάλλεται σε όσους έχουν συνολική ακίνητη περιουσία άνω των 300.000 προκύπτει από την προσθήκη του Συντελεστή Αξιοποίησης Οικοπέδου.

- Εταιρείες

Οι αλλαγές που δρομολογούνται αφορούν και τα νομικά πρόσωπα, καθώς επεκτείνεται η προθεσμία ηλεκτρονικής υποβολής της περιουσιακής τους κατάστασης μέσω του Ε9, προκειμένου να μην προκύψουν προβλήματα κατά την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ και του πρόσθετου φόρου.

- Κληρονομιές

Για τα ακίνητα από κληρονομιά, η υποχρέωση υποβολής Ε9 θα τίθεται σε εφαρμογή τέσσερις μήνες μετά από το θάνατο του κληρονομούμενου, δηλαδή συμπίπτει με την προθεσμία αποδοχής κληρονομιάς. Έτσι, οι κληρονόμοι θα μπορούν να αποφασίσουν αν θα αποδεχθούν την κληρονομιά πριν κληθούν να συμπεριλάβουν τα ακίνητα στη φορολογική τους δήλωση.

Πηγή:www.capital.gr