ΠΟΜΙΔΑ: Τα συν και τα πλην του ΕΝΦΙΑ 2022

Από την ΠΟΜΙΔΑ εκδόθηκε το εξής Δελτίο Τύπου, με τίτλο "ΤΑ ΣΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΠΛΗΝ ΤΟΥ ΕΝΦΙΑ 2022" :

"Σε μια σύντομη αποτίμηση των ανακοινώσεων για το ΕΝΦΙΑ, και χωρίς γνώση των λεπτομερειών στις οποίες όλοι γνωρίζουμε …ποιος κρύβεται,  παρατηρούμε τα εξής:

Τα κυριότερα θετικά για τους φορολογούμενους στοιχεία της νέας ρύθμισης φαίνεται να είναι τα εξής:

Η μείωση της συνολικής επιβάρυνσης της κοινωνίας από τον ΕΝΦΙΑ κατά 350 εκ. σε σχέση με το 2021 και 920 εκ. σε σχέση με το 2018.

Η έμπρακτη αναγνώριση ότι ο συμπληρωματικός φόρος περιουσίας ήταν μια ιστορική αδικία σε βάρος μιας ευρείας κατηγορίας φορολογουμένων που ‘μάτωσε’ κυριολεκτικά να τον πληρώνει επί μία οκταετία, και η κατάργησή του ως αυτοτελούς δεύτερου φόρου εντός του ΕΝΦΙΑ στο σύνολο της περιουσίας.

Η αύξηση και επέκταση των εκπτώσεων φόρου για ευρείες κατηγορίες φορολογουμένων με κοινωνικά κριτήρια.  

Η μείωση των βασικών συντελεστών φορολόγησης των κτισμάτων και των οικοπέδων, εάν περιλαμβάνουν όλα τα κτίσματα και όλα οικόπεδα.  

 Η αύξηση του αριθμού των δόσεων καταβολής του φόρου.

Τα κυριότερα αρνητικά για τους φορολογούμενους στοιχεία της νέας ρύθμισης είναι:

Η επιβολή ενός νέου τύπου ”συμπληρωματικού φόρου” ανά ακίνητο, αγνώστου ύψους και κλιμάκωσης, επί των ακινήτων αξίας άνω των 400 χιλ. ευρώ, αντί για την πλήρη και οριστική κατάργησή του με οποιαδήποτε μορφή, όπως έχει ζητήσει με επιμονή η ΠΟΜΙΔΑ.

Η ανυπαρξία “κόφτη” ΄στις αυξήσεις χρεώσεων για τους φορολογούμενους με ακίνητα σε περιοχές όπου επιβλήθηκαν σημαντικές αυξήσεις στις προΐσχύσασες αντικειμενικές αξίες.   

 Η διατήρηση του συμπληρωματικού φόρου για τα νομικά πρόσωπα.

Η ανυπαρξία έκπτωσης για όσους φορολογούμενους εξοφλήσουν το φόρο στην προθεσμία της πρώτης δόσης, όπως ισχύει για το φόρο εισοδήματος.   

Γενικά φαίνεται ότι έγινε σοβαρή προσπάθεια εξορθολογισμού ενός «δύσπεπτου» και ασύμβατου με την ελληνική πραγματικότητα φόρου. Όμως το τελικό και πραγματικό συμπέρασμα για το νέο ΕΝΦΙΑ, η στιγμή της αλήθειας για τον κάθε φορολογούμενο ατομικά, θα είναι την ώρα και μόνον που θα ανοίξει το εκκαθαριστικό του…"


Αυτό αληθεύει και μας ανησυχεί ιδιαίτερα για όσους έχουν περιουσιακά στοιχεία αξίας σε περιοχές μεγάλων αυξήσεων των αντικειμενικών αξιών, καθόσον πέραν του κυρίως φόρου του ΕΝΦΙΑ, συμπληρωματικός φόρος ΕΝΦΙΑ με άγνωστους φορολογικούς συντελεστές, κλιμάκια κλπ. θα επιβάλλεται με τις εξής σωρευτικά δύο προϋποθέσεις:

1. Σε ακίνητα συνολικής αξίας άνω των 400.000 ευρώ (δεν έχει σημασία αν ο φορολογούμενος έχει ποσοστό μόνον εξ αδιαιρέτου ενός ακινήτου, ή  μόνον ψιλή κυριότητα ή μόνον επικαρπία του), όπως συνήθως συμβαίνει, και ταυτόχρονα

2. Οταν η αξία της συνολικής περιουσίας του φορολογούμενου υπερβαίνει τις 300.000 ευρώ.

Επ΄αυτού περισσότερα θα γνωρίζουμε κατά την κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή...  


Τοποθέτηση του Υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα για τη μεταρρύθμιση φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας

Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει θέσει, από την αρχή της θητείας της, ως μία από τις βασικές προτεραιότητές της, τις μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών.

Το Οικονομικό Επιτελείο της, την προτεραιότητα αυτή, παρά τις αντίξοες συνθήκες, σταθερά την εξειδικεύει και την υλοποιεί.

Σήμερα, κάνει ακόμη ένα αποφασιστικό βήμα, σχετικά με τον ΕΝΦΙΑ.

Τον μειώνει σημαντικά! Τον μειώνει σε τέτοιο βαθμό που υπερκαλύπτει την προεκλογική δέσμευση για συνολική μείωση 30%.

Σημειώνω ότι η μείωση γίνεται στο πλαίσιο μιας συνολικής μεταρρύθμισης στη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας.

Μεταρρύθμιση με την οποία αλλάζει δραστικά η δομή του φόρου, καθώς:

  • αναπροσαρμόζονται αντικειμενικές αξίες, οι οποίες στην πλειοψηφία τους ήταν αυξητικές,
  • εντάσσονται νέες περιοχές,
  • επεκτείνονται ζώνες αντικειμενικού προσδιορισμού αξίας ακινήτων,
  • μειώνονται σημαντικά οι συντελεστές προσδιορισμού του βασικού φόρου και
  • ενσωματώνεται στον βασικό φόρο ο συμπληρωματικός φόρος.

Με τη μεταρρύθμιση αυτή, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, επιτυγχάνονται 4 βασικοί στόχοι:

1ος Στόχος: Η Κυβέρνηση υπερκαλύπτει την προεκλογική δέσμευση για μείωση του ΕΝΦΙΑ, στα φυσικά πρόσωπα, κατά 30%.

Μέσα σε 2,5 χρόνια, επί σημερινής διακυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας, η συνολική μείωση του ΕΝΦΙΑ ανέρχεται στο 34% σε σχέση με το 2018.

Δηλαδή, τα φυσικά πρόσωπα θα πληρώνουν, από εφέτος, συνολικά 920 εκατ. ευρώ λιγότερα από το 2018!

Ο συνολικός βεβαιωμένος φόρος ακίνητης περιουσίας, από το 2022, με μόνιμο τρόπο, χωρίς τις επεκτάσεις ζωνών που αναμένουμε την ενσωμάτωση των στοιχείων τους, μειώνεται επιπλέον κατά 13% σε σχέση με το 2021, δηλαδή μειωμένος κατά 860 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2018.

Ειδικότερα, από το 2022, το συνολικό ποσό βεβαίωσης θα διαμορφωθεί, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, στα 2,23 δισ. ευρώ, μειωμένο κατά 350 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2021.

Υπενθυμίζεται ότι στον Προϋπολογισμό είχε συμπεριληφθεί πρόβλεψη για μείωση της βεβαιωμένης οφειλής κατά 70 εκατ. ευρώ.

Προστίθενται τελικά άλλα 280 εκατ. ευρώ!

Άρα, πετύχαμε πολύ μεγαλύτερη ελάφρυνση των νοικοκυριών, ιδιαίτερα της μεσαίας τάξης, σε σχέση τόσο με τον Προϋπολογισμό όσο και με τις προεκλογικές δεσμεύσεις.

2ος Στόχος: Ο φόρος μειώνεται για τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών.

Συγκεκριμένα, 8 στους 10 πολίτες, το 80% των φυσικών προσώπων που θα πληρώσουν φόρο ακίνητης περιουσίας το 2022, δηλαδή περίπου 5 εκατ. φορολογούμενοι θα δουν, από εφέτος και μόνιμα, ακόμη μεγαλύτερη μείωση του ΕΝΦΙΑ.

Το 14% θα πληρώσει τον ίδιο φόρο με πέρυσι.

Και όλα αυτά επιτυγχάνονται παρά τη σημαντική αύξηση των τιμών εκκίνησης στην πλειοψηφία των ζωνών αντικειμενικού προσδιορισμού, που οδηγεί σε αύξηση της αξίας αυτών των ακινήτων.

Μικρός αριθμός ιδιοκτητών ακινήτων, περίπου το 6% του συνόλου, θα δει αύξηση του ΕΝΦΙΑ.

Για περίπου μισούς από αυτούς τους ιδιοκτήτες, η ετήσια αύξηση δεν θα ξεπερνά τα 50 ευρώ.

Και αυτή η αύξηση οφείλεται στη σημαντική άνοδο της αξίας των ακινήτων τους.

Μάλιστα, στις περισσότερες από αυτές τις – λίγες – περιπτώσεις, η αξία του ακινήτου αυξάνεται πάνω από 50% και σε κάποιες διπλασιάζεται με βάση τις νέες αντικειμενικές αξίες, λαμβάνοντας υπόψη και την ένταξη νέων ζωνών.

3ος Στόχος: Με τις παρεμβάσεις μας, ενισχύεται η κοινωνική δικαιοσύνη και συνοχή.

Συγκεκριμένα:

  • Επεκτείνεται η έκπτωση φόρου 30% που ισχύει – σήμερα – για ακίνητη περιουσία έως 60.000 ευρώ, στα 100.000 ευρώ, καλύπτοντας, πλέον, το 65% των φορολογουμένων, έναντι 54% μέχρι πρότινος.

Δηλαδή, για 733.000 φυσικά πρόσωπα, κυρίως τα χαμηλότερα και μεσαία εισοδήματα, αυξάνεται το ποσοστό της έκπτωσης.

  • Αυξάνεται, από το 20% στο 25%, η έκπτωση φόρου για φορολογούμενους με αξία ακίνητης περιουσίας από 100.001 έως 150.000 ευρώ.

Δηλαδή, τουλάχιστον επιπλέον 400.000 φορολογούμενοι, μεσαίας περιουσιακής κατάστασης, θα έχουν μεγαλύτερη έκπτωση.

  • Μειώνονται σημαντικά οι συντελεστές βασικού φόρου κτισμάτων, με έμφαση στις ζώνες χαμηλότερης και μεσαίας αξίας, έτσι ώστε το 65% των παλαιών ζωνών να έχει μείωση, το 34% να μείνει σταθερό και μόλις το 1% να δει αύξηση.

Παράλληλα, αρκετές κλίμακες χαμηλών και μεσαίων ζωνών ενοποιούνται στα επίπεδα της χαμηλότερης κλίμακας.

  • Μειώνονται – ακόμη περισσότερο – οι συντελεστές του βασικού φόρου οικοπέδων, έτσι ώστε το 91% των παλαιών ζωνών να έχει μείωση, το 7% να μείνει σταθερό και μόλις το 2% να δει αύξηση.

Η βεβαίωση επί του βασικού φόρου οικοπέδων μειώνεται, πλέον, μεσο-σταθμικά περίπου κατά 50%.

  • Ενσωματώνεται ο συμπληρωματικός φόρος – για τα φυσικά πρόσωπα – στον βασικό φόρο, κατά τρόπο που διορθώνει στρεβλώσεις και αδικίες του παρελθόντος, που επιβάρυναν υπερβολικά ένα τμήμα της κοινωνίας.

Δεν επέρχονται αλλαγές επί του συμπληρωματικού φόρου νομικών προσώπων.

4ος