ΣΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΥΨΗΛΟΤΕΡΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΣΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ Η ΕΛΛΑΔΑ

Το παραπάνω ανέφερε ο υποδιοικητής της ΤτΕ Θεόδωρος Μητράκος.

Στις χώρες της ΕΕ με την υψηλότερη φορολογία στα ακίνητα κατατάσσεται η Ελλάδα, καθώς το 2016 ξεπέρασε το 2% (2,2% βάσει των στοιχείων της Διεύθυνσης Φορολογίας Κεφαλαίου του Υπουργείου Οικονομικών), όταν μέχρι το 2010 η φορολογία των ακινήτων ως ποσοστό του ΑΕΠ δεν υπερέβαινε το 0,5-0,6%.

Το παραπάνω ανέφερε ο υποδιοικητής της ΤτΕ Θεόδωρος Μητράκος, μιλώντας στο Διεθνές Οικονομικό Συνέδριο Θεσσαλονίκης με θέμα "Επανεκκίνηση της οικονομίας και αγορά ακινήτων". Όπως είπε, από τη φορολογική επιβάρυνση των τελευταίων ετών δεν εξαιρέθηκαν τελικά ούτε και οι έμμεσες επενδύσεις στην ακίνητη περιουσία, καθώς κατά το 2016 ανατράπηκε δραματικά και το ευνοϊκό φορολογικό πλαίσιο για τις Ανώνυμες Εταιρίες Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας (ΑΕΕΑΠ). Η εξέλιξη αυτή έχει αρνητική επίπτωση στην ελκυστικότητα του επιτυχημένου και ανθεκτικού μέχρι τώρα θεσμού των ΑΕΕΑΠ και είναι βέβαιο ότι θα αποθαρρύνει νέες επενδύσεις ξένων και εγχώριων κεφαλαίων στην ακίνητη περιουσία, ανέφερε ο υποδιοικητής της ΤτΕ.

Όπως σημείωσε, παρά τις αντιξοότητες, ο τομέας των τουριστικών ακινήτων, ο οποίος είναι άμεσα συνυφασμένος με την καλή πορεία του τουρισμού τα τελευταία έτη, αποτέλεσε το 2016 τον πιο ανθεκτικό και δυναμικό τομέα της ελληνικής αγοράς ακινήτων. Σημαντικός αριθμός επενδύσεων δρομολογήθηκαν στην Αττική, οι οποίες αφορούν την επαναλειτουργία ή αναβάθμιση παλαιών αλλά και την ανάπτυξη νέων μονάδων υψηλής κατηγορίας (τεσσάρων ή περισσότερων αστέρων), ενώ πράξεις, ειδικά εξαγοράς υφιστάμενων μονάδων, ολοκληρώθηκαν και σε τουριστικούς προορισμούς ανά την Ελλάδα (Μύκονο, Κέρκυρα, Κω, κ.λπ.). Σύμφωνα με τον κ. Μητράκο, η προοπτική για ακόμα πιο έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον στον τομέα του τουρισμού, αλλά και της τουριστικής κατοικίας, ενισχύεται από τη δρομολόγηση των έργων αναβάθμισης των παραχωρηθέντων 14 περιφερειακών αεροδρομίων, από τις τρέχουσες πολιτικές συνθήκες στην Τουρκία που έχουν άμεση αρνητική επίπτωση στον τουρισμό της, αλλά και από τη σταδιακή λειτουργία νέων μονάδων υψηλής κατηγορίας καθώς και την είσοδο διεθνών αλυσίδων ξενοδοχείων, οι οποίες αποκτούν για πρώτη φορά παρουσία στην Ελλάδα.

Εκτός από τον τουρισμό, στις ευκαιρίες που δεν πρέπει να χαθούν, ο υποδιοικητής της ΤτΕ συμπεριέλαβε και την ταχεία υλοποίηση του προγράμματος αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου. Όπως επισήμανε, το 2016 δρομολογήθηκαν τέσσερις σημαντικές παραχωρήσεις και έργα ανάπτυξης, των οποίων η εκκίνηση εκκρεμούσε από το 2014 ή και προγενέστερα. Ειδικότερα, ολοκληρώθηκε η εξαγορά του Αστέρα Βουλιαγμένης, υπογράφηκε η επικαιροποιημένη σύμβαση αγοραπωλησίας των μετοχών της Ελληνικό Α.Ε., ολοκληρώθηκε η παραχώρηση της δημόσιας έκτασης στην Κασσιόπη της Κέρκυρας και ανακηρύχθηκε ανάδοχος για την παραχώρηση, κατασκευή και εκμετάλλευση της έκτασης στο Θριάσιο Πεδίο της Ελευσίνας. Η επιτάχυνση της υλοποίησης του προγράμματος αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, τόνισε ο κ. Μητράκος, είναι καθοριστική τόσο για την εισροή κεφαλαίων στην οικονομία και τη στήριξη της απασχόλησης όσο και για την ενίσχυση του κλίματος εμπιστοσύνης και σταθερότητας που θα οδηγήσει στην προσέλκυση νέων ιδιωτικών επενδύσεων στα ακίνητα. Ειδικά για τη Θεσσαλονίκη, η προσδοκώμενη επιτυχής εξέλιξη του διαγωνισμού για την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΘ (στο πλαίσιο του οποίου αναμένεται να υποβληθούν δεσμευτικές προσφορές εντός του Μαρτίου 2017), σε συνδυασμό με την επέκταση και τον εκσυγχρονισμό του διεθνούς αεροδρομίου "Μακεδονία", αλλά και την ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ με την επέκταση των δραστηριοτήτων της που αυτή συνεπάγεται, μπορούν να αναδείξουν τη Θεσσαλονίκη σε σημαντικό μεταφορικό και επιχειρηματικό κόμβο, με θετική επίδραση στην αγορά – ειδικά των επαγγελματικών – ακινήτων της ευρύτερης περιοχής, ανέφερε ο υποδιοικητής της ΤτΕ.

Ο κ. Μητράκος εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η περαιτέρω υποχώρηση των τιμών των ακινήτων φαίνεται ότι εξασθενεί και πλέον μηδενίζεται. Όπως εκτίμησε, η ενεργητική σταδιακή διαχείριση του αποθέματος των ακινήτων από τις τράπεζες και τις εταιρίες διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων θα αποτελέσει μοχλό για την επαναλειτουργία της αγοράς ακινήτων με τη διαμόρφωση αντιπροσωπευτικών τιμών μέσω πραγματικής προσφοράς και ζήτησης.

Σημειώνεται ότι από το 2008 έως το τέλος του 2016 οι τιμές των διαμερισμάτων μειώθηκαν συνολικά κατά 41,4% για το σύνολο της χώρας (σε ονομαστικούς όρους), ενώ η μείωση των τιμών ήταν ακόμα πιο έντονη στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα την Αθήνα (-43,7%) και κυρίως τη Θεσσαλονίκη (-45,5%). Οι υψηλοί ρυθμοί μείωσης των τιμών που είχαν καταγραφεί το 2012 και το 2013 φαίνεται σταδιακά να αμβλύνονται μετά το 2014, ενώ οι τιμές μειώθηκαν περαιτέρω στη διάρκεια του 2016 με μέσο ετήσιο ρυθμό 2,2% (1,5% για το γ΄ και 0,5% για το δ’ τρίμηνο του 2016 αντίστοιχα). Τα επίπεδα της ζήτησης ειδικά για ορισμένες κατηγορίες ακινήτων παραμένουν σε εξαιρετικώς χαμηλά επίπεδα.

Ν. Μαλλιάρα

Πηγή:Capital.gr