Παράταση της προθεσμίας συλλογής δηλώσεων Κτηματογράφησης για τους Δήμους Χερσονήσου, Μαλεβιζίου και Ηρακλείου μέχρι 30-8-2022

Τα χαμηλά ποσοστά κτηματογράφησης στους Δήμους Ηρακλείου, Μαλεβιζίου και Χερσονήσου ανάγκασαν το Υπουργείο Περιβάλλοντος και το Κτηματολόγιο να δώσουν και νέα παράταση στην διαδικασία έως 30 Αυγούστου 2022.

Αυτό αποκάλυψε μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη και την εκπομπή του Λευτέρη Βαρδάκη, ο Γενικός Διευθυντής του Ελληνικού Κτηματολογίου Στέφανος Κοτσώλης, ο οποίος κάλεσε τους πολίτες να μην περιμένουν την τελευταία στιγμή να κάνουν τις δηλώσεις κτηματογράφησης.

Να θυμίσουμε ότι η προηγούμενη προθεσμία έληξε 30 Ιουνίου με μόλις λίγο πάνω από το 16% των πολιτών να έχει προχωρήσει τη διαδικασία.

Η νέα παράταση, σύμφωνα με τον κ. Κοτσώλη, δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ την Τετάρτη το βράδυ 6/7/2022 και πρόκειται για για νέα ημερομηνία την οποία έχει από νόμο δικαίωμα να αποφασίσει το υπουργείο Περιβάλλοντος στο πλαίσιο του δεύτερου εξαμήνου της διαδικασίας κτηματογράφησης.

Μέχρι τέλος Νοεμβρίου το τελευταίο περιθώριο

Σύμφωνα με τον γενικό Διευθυντή του Κτηματολογίου, το Εθνικό Κτηματολόγιο μπορεί με δική του απόφαση να δώσει παρατάσεις μέχρι 6 μήνες για την κτηματογράφηση οι οποίες μπορούν να επεκταθούν άλλους 6 μήνες με υπουργική απόφαση όμως. Με αυτό το δεδομένο στους δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου η κτηματογράφηση ξεκίνησε το Νοέμβριο του 2021 άρα η ανώτερη παράταση που μπορεί να δοθεί είναι μέχρι το Νοέμβριο του 2022.

Εκπρόθεσμο πλέον το Κτηματολόγιο στο Ρέθυμνο

Παράλληλα στο Ρέθυμνο η διαδικασία έληξε και οριστικά στις 30 Ιουνίου χωρίς να υπάρχει το περιθώριο νέας παράτασης καθώς εξαντλήθηκε και το δεύτερο εξάμηνο και ως εκ τούτου, όπως ανέφερε ο κ. Κοτσώλης, όποιες δηλώσεις γίνονται από τώρα και στο εξής θα είναι εκπρόθεσμες. Παρά ταύτα όποιος τώρα προχωρήσει στη διαδικασία δεν θα του επιβάλλονται τα σχετικά πρόστιμα.

Ο κ. Κοτσώλης παραδέχθηκε ότι στην Κρήτη υπάρχουν ιδιαιτερότητες όπως οι συνιδιοκτησίες, χρησικτησίες, δικαστήρια σε εξέλιξη όπως όπως εξήγησε η δήλωση μπορεί να γίνει και οι όποιες εκκρεμότητες να διευθετηθούν αργότερα.

Ανάρτηση στο Λασίθι

Να θυμίσουμε ότι από τις 4 Ιουλίου ξεκίνησε η διαδικασία της Ανάρτησης στο Κτηματολόγιο για περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου Κρήτης και συγκεκριμένα σε περιοχές των Καλλικρατικών Δήμων Αγίου Νικολάου, Ιεράπετρας, Οροπεδίου-Λασιθίου και Σητείας

Η διαδικασία της Ανάρτησης έχει διάρκεια δύο μηνών για τους κατοίκους εσωτερικού και τέσσερις για όσους μένουν στο εξωτερικό και πραγματοποιείται, για πρώτη φορά, πλήρως ψηφιακά, χωρίς την υποχρέωση του πολίτη για αυτοπρόσωπη παρουσία στα Γραφεία Κτηματογράφησης.

Σε ποιες περιοχές στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου γίνεται κτηματογράφηση

Στον Δήμο Ηρακλείου, τους προ-καποδιστριακούς ΟΤΑ Αγ. Μύρωνα, Ανω Ασιτών, Κάτω Ασιτών, Πενταμοδίου, Πετροκεφάλου, Πυργούς, Βουτών, Δαφνέ, Σκαλανίου, Σταυρακίων, Καλλιθέας, Ν. Αλικαρνασσού, Αυγενικής, Βενεράτου, Κερασιών, Σίβας και Τεμένους.

• Στον Δήμο Μαλεβιζίου, τους προ-καποδιστριακούς ΟΤΑ Δαμάστας, Μαράθου, Αστυρακίου, Αηδονοχωρίου, Τυλίσου, Καμαριώτου, Γωνιών (Μαλεβιζίου), Κεραμουτσίου, Μονής, Καμαρίου, Κορφών, Λουτρακίου, Κρουσώνος, Σάρχου, Αχλάδας, Φόδελε, Ροδιάς και Γαζίου και

• Στον Δήμο Χερσονήσου, τους προ-καποδιστριακούς ΟΤΑ Λιμένος Χερσονήσου, Χερσονήσου, Γωνιών (Πεδιάδος), Ποταμιών, Αβδού, Κεράς, Μοχού, Μαλίων, Καινούργιου Χωριού, Σγουροκεφαλίου, Επισκοπής, Γαλίφας, Αϊτανίων, Ελαίας, Γουβών, Ανωπόλεως, Κάτω Βάθειας και Επάνω Βάθειας.

Το Γραφείο Κτηματογράφησης της Κτηματολόγιο ΑΕ λειτουργεί στην οδό Μενελάου Παρλαμά, στο 1ο χλμ της Ε.Ο. Ηρακλείου – Μοιρών στο Ηράκλειο, στην περιοχή Γιόφυρου, οδός Μενελάου Παρλαμά αρ. 119,  λειτουργεί Δευτέρα-Τρίτη-Πέμπτη-Παρασκευή από τις 8:00 π.μ. έως τις 4:00 μ.μ. το απόγευμα και την Τετάρτη από τις 8:00 π.μ. – 8:00 μ.μ. Για την προσέλευση των ενδιαφερόμενων ιδιοκτητών για την υποβολή δηλώσεων στο παραπάνω γραφείο, γίνονται κατόπιν ραντεβού μέσω του site https://www.ktimaheraklion.gr/

Τα ραντεβού θα προγραμματίζονται μέσω της ειδικής πλατφόρμας στο πεδίο "Ραντεβού".

Tηλέφωνα επικοινωνίας: 2810-255800 , 2810-256400

email: heraklion1@ktimaheraklion.gr , heraklion2@ktimaheraklion.gr  

Από τη Δευτέρα 14/02/2022 πραγματοποιείται η υποβολή δηλώσεων και στο Γραφείο Ενημέρωσης Κοινού στο Δήμο Χερσονήσου για τους Δήμους Ηρακλείου, Μαλεβιζίου και Χερσονήσου κατόπιν ραντεβού. Το Γραφείο Ενημέρωσης Χερσονήσου βρίσκεται στην Πρώην Αγγλικανική Εκκλησία, εντός της πρώην Αμερικάνικης Βάσης στις Γούβες και το ωράριο λειτουργίας είναι καθημερινά 8.00 π.μ. έως 15.00 μ.μ.. Τα ραντεβού θα προγραμματίζονται μέσω της ειδικής πλατφόρμας στο πεδίο "Ραντεβού".

Σημειώνουμε ότι στο γραφείο Ενημέρωσης Χερσονήσου θα παραλαμβάνονται αποκλειστικά πλήρως συμπληρωμένες δηλώσεις με εντοπισμένα δικαιώματα και με πληρότητα εγγράφων. Σε κάθε περίπτωση, και για την αμεσότερη εξυπηρέτηση των πολιτών συστήνεται η επίσκεψη στο Γραφείο Κτηματογράφησης Ηρακλείου που βρίσκεται στο 1ο χλμ. Εθνικής Οδού Ηρακλείου-Μοιρών (Μενελάου Παρλαμά 119) και λειτουργεί καθημερινά 8.00 το πρωί έως 16.00 το απόγευμα και την Τετάρτη 8.00 το πρωί έως 20.00 το βράδυ.

Η υποβολή δηλώσεων είναι υποχρεωτική για όλους και αφορά στο δικαίωμα επί του ακινήτου και όχι στο ακίνητο.

Οι δικαιούχοι καλούνται να ενημερωθούν άμεσα, υποβάλλοντας τις απαραίτητες δηλώσεις ιδιοκτησίας, προκειμένου να αποφύγουν πρόσθετες επιβαρύνσεις.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΕΝ.ΙΔ.Α.Ν.Η., κ. Κώστα Αράπογλου, τα ακίνητα τα οποία δεν θα δηλωθούν κατά τη διάρκεια της κτηματογράφησηςθα καταγραφούν στις πρώτες εγγραφές ως «αγνώστου ιδιοκτήτη» κι εφόσον δεν πραγματοποιηθούν οι σχετικές διορθώσεις στις προβλεπόμενες προθεσμίες, θα περιέλθουν στην κυριότητα του Ελληνικού Δημοσίου.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες σχετικά με τη συλλογή δηλώσεων κατά το στάδιο της Κτηματογράφησης δείτε το παρακάτω άρθρο: https://www.enidani.gr/gr/ktimatologio---upothikofulakeia/ksekinaei-ti-deutera-22112021-i-ktimatografisi-stous-dimous--malebiziou-xersonisou-kai-ston-upoloipo-dimo-irakleiou-506