ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΤΩΝ ΕΝΟΙΚΙΩΝ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΘΕΙ ΤΟ 2014 ΣΤΟ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΟ ΕΠΙΠΕΔΟ

Συνολική πτώση της τάξεως του 40% κατά μέσο όρο καταγράφουν κατά τη διάρκεια της τελευταίας τριετίας οι τιμές των ενοικίων κατοικιών, σύμφωνα με πληροφορίες από μεσιτικά γραφεία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά την διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών, η κάμψη αγγίζει το 15% κατά μέσο όρο, καθώς η μείωση των εισοδημάτων και η αύξηση της φορολογίας ωθεί όλο και περισσότερα νοικοκυριά στην αναζήτηση χαμηλότερου ενοικίου. Σύμφωνα μάλιστα με τα σχετικά στοιχεία, υπάρχουν και περιπτώσεις ακινήτων, όπου η μείωση των ενοικίων προσεγγίζει ή ακόμα και ξεπερνά το 50%. Πρόκειται κυρίως για τα μεγαλύτερης επιφάνειας ακίνητα που βρίσκονται σε ακριβότερες περιοχές, τα οποία αντιμετωπίζουν και τη μεγαλύτερη δυσκολία στο να προσελκύσουν ενοικιαστές.

Σύμφωνα με τον κ. Λευτέρη Ποταμιάνο, γενικό γραμματέα της Ομοσπονδίας Μεσιτών Ελλάδος, η πτώση των τιμών των ενοικίων δεν ξεκίνησε με την εμφάνιση της κρίσης. «Η πτώση της κτηματαγοράς ξεκίνησε πρώτα από τις τιμές πώλησης και στη συνέχεια, από το 2011 και μετά, όταν δηλαδή άρχισαν να γίνονται περισσότερο αισθητές οι συνέπειες της κρίσης, μεταφέρθηκε και στην αγορά των ενοικίων» αναφέρει. Κατά τον ίδιο, η πτωτική τάση των ενοικίων θα διατηρηθεί και κατά τους επόμενους μήνες, ιδίως όσο διατηρείται η πτώση των εισοδημάτων των νοικοκυριών και η ανεργία παραμένει σε υψηλό επίπεδο.

Επί της ουσίας, η αγορά των ενοικίων έχει «σβήσει» την αύξηση που είχε σημειωθεί τα τελευταία χρόνια, επιστρέφοντας στο επίπεδο των αρχών του 2000. Σύμφωνα με σχετική ανάλυση της Alpha Bank, κατά την περίοδο 2000-2011 τα ενοίκια των κατοικιών αυξήθηκαν συνολικά κατά σχεδόν 43%. Την ίδια στιγμή, κατά το διάστημα από το 2000 έως και το 2008, οι τιμές πώλησης κατοικιών είχαν αυξηθεί σχεδόν κατά 91%, δηλαδή με υπερδιπλάσιο ρυθμό απ’ ό,τι τα ενοίκια.

Σήμερα, η ζήτηση στρέφεται σε ακίνητα έως 80-100 τ.μ. και με την προϋπόθεση ότι το κόστος ενοικίασης κινείται μεταξύ των 300 και 500 ευρώ μηνιαίως. Σύμφωνα με τον κ. Ποταμιάνο, ουσιαστικά η ζήτηση περιορίζεται στις μεσοαστικές περιοχές, καθώς δύσκολα παρατηρείται ενδιαφέρον για υψηλότερου κόστους ενοικιάσεις, αποκλείοντας έτσι τις ακριβότερες περιοχές και τα ακίνητα μεγάλης επιφάνειας. «Κινητήριος μοχλός της ζήτησης είναι οι υφιστάμενοι ενοικιαστές που αναζητούν χαμηλότερο κόστος στέγασης. Επίσης, μια άλλη μεγάλη ομάδα ενδιαφερόμενων είναι οι νέες οικογένειες και γενικότερα άνθρωποι που στο παρελθόν κινούνταν για την αγορά κατοικίας και σήμερα περιορίζονται στη λύση της ενοικίασης» αναφέρει ο κ. Ποταμιάνος. Πάντως, επί του παρόντος δεν έχουν υπάρξει περιπτώσεις ενοικιαστών που μέχρι πρότινος ήταν ιδιοκτήτες, δηλαδή ανθρώπων που υποχρεώθηκαν λόγω χρεών να πωλήσουν το ακίνητό τους. «Τέτοιες περιπτώσεις είναι ακόμα πολύ λίγες» τονίζει χαρακτηριστικά ο ίδιος. Σε σχετική της ανάλυση για την αγορά των ενοικίων κατοικιών, η εταιρεία πιστοποιημένων εκτιμητών GLP Values είχε αναφέρει ότι «το σχετικά απροσδόκητο γεγονός που έχει δημιουργήσει η κρίση στην αγορά, είναι το κλείσιμο της ψαλίδας των ενοικίων σε περιοχές που στο παρελθόν φαινόταν αδύνατον να είναι τόσο κοντά η μία με την άλλη. Ετσι σήμερα υπάρχουν περιοχές στη Γλυφάδα που μπορεί κάποιος να πληρώσει το ίδιο περίπου ενοίκιο με ένα καλό διαμέρισμα στο Περιστέρι. Αντίστοιχες περιπτώσεις με τη Γλυφάδα μπορεί κανείς να βρει στην Κυψέλη. Το φαινόμενο αποδίδεται κατά την GLP Values στο ότι οι τιμές των ακινήτων στα βόρεια και στα νότια προάστια υποχώρησαν περισσότερο απ’ ό,τι στις πυκνοκατοικημένες συνοικίες.