ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΤΙΜΕΣ-ΜΙΣΘΩΜΑΤΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ & ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΤΟ 2016

Κατά τη διάρκεια της τρέχουσας κρίσης και μέχρι να επέλθει ισορροπία στην αγορά ακινήτων οι τιμές των ενοικίων γραφείων-καταστημάτων αναμένεται να συνεχίσουν την τάση εξισορρόπησης.

Tα ενοίκια μάλιστα περιγράφουν τη μικτή ετήσια απόδοση από μια επένδυση σε ακίνητα και συνεπώς η διαχρονική εξέλιξή τους επηρεάζει τις εμπορικές αξίες των ακινήτων .

Για το σύνολο του 2016, η μέση ετήσια μεταβολή των μισθωμάτων γραφείων σε ονομαστικούς όρους διαμορφώθηκε σε -0,6% για το σύνολο της Ελλάδος (προσωρινά στοιχεία)*. Ο αντίστοιχος μέσος ρυθμός των μισθωμάτων ήταν -1,5% για την Αθήνα, ενώ στη Θεσσαλονίκη και στην υπόλοιπη Ελλάδα καταγράφηκε οριακή αύξηση +0,2% και +0,3%, αντίστοιχα. Τα μισθώματα των γραφείων κατά το β΄ εξάμηνο του 2016, για το σύνολο της χώρας, υποχώρησαν κατά -0,6% σε σχέση με το α΄ εξάμηνο του 2016 (προσωρινά στοιχεία). Οι αντίστοιχοι ρυθμοί μεταβολής των μισθωμάτων ήταν -1,1% κατά το β΄ εξάμηνο του 2015 και +0,2% κατά το α΄ εξάμηνο του 2016.

Στα γραφεία παρατηρούνται ανακατατάξεις, επηρεαζόμενες από τις οικονομικές εξελίξεις στην αγορά υπηρεσιών και την γενικότερη πτώση του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων και επαγγελματιών.

Στην κατηγορία γραφείων η πτώση των εμπορικών τιμών ήταν 29% συνολικά την περίοδο 2010-2016. Συγκεκριμένα στην Αθήνα η πτώση κυμάνθηκε στο 27% και 33% στη Θεσσαλονίκη.

Στις τιμές μισθωμάτων των γραφείων η πτώση ήταν συνολικά 30% την περίοδο 2010-16 . Στην Αθήνα τα ενοίκια γραφείων κυμάνθηκαν στο -28% συνολικά και στη Θεσσαλονίκη στο -24% την ίδια περίοδο.

Με βάση τα επίσημα στοιχεία στην κατηγορία των εμπορικών καταστημάτων οι εμπορικές τιμές κυμάνθηκαν με πτώση 29% συνολικά την περίοδο 2010-2016 *. Στην Αθήνα η πτώση ήταν 31% και στη Θεσσαλονίκη 30%. Εντούτοις συγκρατήθηκαν με πτώση 25% οι εμπορικές τιμές των καταστημάτων στις άλλες μεγάλες πόλεις.

Στα ενοίκια καταστημάτων η πτώση πανελλαδικά ήταν 37%, δείχνοντας μεγαλύτερη προσαρμογή σε σχέση με τις εμπορικές τιμές (29%). Στην Αθήνα η πτώση των μισθωμάτων καταστημάτων ήταν 38% , στη Θεσσαλονίκη κυμάνθηκε στο 31% και άλλες πόλεις 38%.

Τα εμπορικά καταστήματα πλήττονται λόγω της μειωμένης ζήτησης που οδηγεί σε μεγάλη πτώση των πωλήσεων αγαθών και υπηρεσιών. Επίσης παρατηρείται υπερ-βάλλουσα προσφορά κενών ακινήτων με αύξηση των χώρων προς ενοικίαση ή πώληση, όπως φαίνεται από την σημαντική αύξηση των λουκέτων σε καταστήματα τα τελευταία έτη. Παρόλα αυτά φαίνεται να εξισορροπείται ο ρυθμός μεταβολής των τιμών το 2016 με θετικό πρόσημο (+0,2% β εξαμ. 2016).

* Δείκτες επαγγελματικών ακινήτων - β΄ εξάμηνο 2016, Τμήμα Ανάλυσης Αγοράς Ακινήτων