ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ Η ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΗ ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟ 4014

Αντισυνταγματική έκρινε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) την τακτοποίηση των αυθαιρέτων.

Σε διάσκεψη, κεκλεισμένων των θυρών, οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν, κατά πλειοψηφία, αντισυνταγματικό στο σύνολό του τον νόμο 4014/2011.

Η απόφαση αυτή, που θα δημοσιευθεί το επόμενο δίμηνο, ανατρέπει τα δεδομένα για περίπου 500.000 ιδιοκτήτες αυθαιρέτων ακινήτων, οι οποίοι έσπευσαν να υπαχθούν στον περίφημο νόμο Παπακωνσταντίνου.

Ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί αν θα επιστραφούν τα ποσά που καταβλήθηκαν για την νομιμοποίηση αυθαιρέτων, ωστόσο παράγοντες του ΥΠΕΚΑ επισημαίνουν ότι όποια κι αν είναι η απόφαση συμμορφωθούν και θα αναζητήσουν λύσεις.

Η απόφαση

Οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν ότι ο Ν. 4014/2011 είναι αντίθετος στο άρθρο 24 παράγραφος 2 του Συντάγματος για την προστασία του περιβάλλοντος και δεν δέχθηκαν ότι η επιβάρυνση είναι επιβεβλημένη για λόγους δημοσίου συμφέροντος.

Πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που το ΣτΕ κρίνει αντισυνταγματική ρύθμιση για νομιμοποίηση αυθαιρέτων.

Στο παρελθόν οι σύμβουλοι Επικρατείας είχαν αποφανθεί ότι εκτός από την παραβίαση του άρθρου 24, με την νομιμοποίηση αυθαιρέτων παραβιάζονται και οι συνταγματικές αρχές της ισότητας (άρθρο 4), του κράτους δικαίου (άρθρο 25), του σεβασμού, της προστασίας και της αξίας του ανθρώπου (άρθρο 2 Συντάγματος).

Οι συνέπειες

Οι συνέπειες από τη εξέλιξη αυτή είναι πολλές και δεν μπορεί να γίνει άμεση αποτίμηση.

Εκτός από την επίπτωση στα δημόσια έσοδα που μπορεί να σημαίνει νέα δημοσιονομικά μέτρα, σύμφωνα με τη naftemporiki.gr προβλήματα δημιουργούνται και με τα συμβόλαια μεταβίβασης ακινήτου που ολοκληρώθηκαν με τις ρυθμίσεις του επίμαχου νόμου, καθώς εμπεριέχουν δικαιολογητικά με βάση το Ν. 4014 και για τα οποία μάλιστα οι πολίτες κατέβαλαν σημαντικά ποσά.

Σημειώνεται ότι μέχρι το Μάρτιο του 2013 είχαν ολοκληρωθεί 310.000 υπαγωγές στον 4014, ενώ άλλες 137.000 δηλώσεις βρίσκονται υπό επεξεργασία.

Τα έσοδα στα ταμεία του Δημοσίου ανέρχονται σε 801.600 εκατ. ευρώ. Το υπόλοιπο των δόσεων που εκκρεμούν ανέρχεται στα 600 εκατ., ενώ οι υπό επεξεργασία αιτήσεις φθάνουν στο ποσό του 1,319 δισ. ευρώ.