ΣΕ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ Ο ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ

Δεν λύνει το θέμα των αυθαιρέτων που έχουν κτιστεί σε εξ αδιαιρέτου οικόπεδο, ούτε κάνει πρόβλεψη για σύντομη διαδικασία αποζημίωσης των ιδιοκτητών που δικαιούνται αποζημίωση λόγω ένταξης του ακινήτου τους σε σχέδιο πόλης.

Μεγάλη ανατροπή στον τομέα των ακινήτων επιφέρει το του νέο νομοσχέδιο για τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων. Το υπουργείο Περιβάλλοντος έδωσε στη δημοσιότητα το σχέδιο νόμου «Αντιμετώπιση αυθαίρετης δόμησης και περιβαλλοντικό ισοζύγιο», το οποίο πρόκειται ουσιαστικά να αντικαταστήσει τον ν.4014/11. Σύμφωνα με πληροφορίες, περιλαμβάνει δύο νέες αλλαγές στις ρυθμίσεις αυθαιρέτων και ουσιαστικά θα πρόκειται για κατηγοριοποίηση αυθαιρέτων και δυνατότητα νομιμοποίησης τους.

Οι πολεοδομικές αυθαιρεσίες και παραβάσεις θα χωριστούν σε υποκατηγορίες, ανάλογα με τη βαρύτητά τους και θα είναι τρεις :

1η:Ένταξη κτισμάτων με μικροαυθαιρεσίες τα οποία θα μπορούν να μονιμοποιηθούν με ένα μικρό παράβολο, όπως και τα αυθαίρετα προ του 1975.

2η: Αφορά τα μεσαίου μεγέθους αυθαίρετα, δηλαδή έως το 40% του υφιστάμενου κτίσματος και τα οποία θα τακτοποιούνται μόνιμα με την επιβολή προστίμου, το οποίο θα διαμορφώνεται ανάλογα με το ύψος της παρανομίας.

3η: Εντάσσονται οι μεγάλες αυθαιρεσίες οι οποίες θα τακτοποιούνται για 30 χρόνια.

Σημειώνεται, πως δεν θα πρέπει να αναμένεται μείωση των προστίμων και των παραβόλων «τακτοποίησης» στο νέο πλαίσιο. Το υπουργείο προσανατολίζεται στην παροχή κινήτρων και διευκολύνσεων. Επίσης όπως προβλέπει και ο νόμος 4014/11, δεν θα δίνεται δυνατότητα «τακτοποίησης» ή νομιμοποίησης αυθαιρεσιών σε κτίρια των οποίων ο φέρων οργανισμός ολοκληρώθηκε μετά τις 28.7.11. Ή σε κτίρια που βρίσκονται σε δάση, αιγιαλό, αρχαιολογικούς χώρους κ.λπ.

Στόχος του υπουργείου, είναι, το νέο πλαίσιο να δοθεί σε ολιγοήμερη δημόσια διαβούλευση και κατόπιν να κατατεθεί στη Βουλή, προκειμένου να ψηφιστεί πριν τις 31 Μαϊου (οπότε και λήγει η 6η κατά σειρά παράταση που δόθηκε για την υποβολή δηλώσεων «τακτοποίησης» αυθαιρέτων).

Το σχέδιο νόμου δεν δίνει λύση στο θέμα των οικοδομών που έχουν κατασκευαστεί σε εξ αδιαιρέτου οικόπεδα. Οι ιδιοκτήτες αυτής της κατηγορίας αυθαιρέτων, θα πρέπει να εξετάζουν με δικηγόρο και μηχανικό, αν μπορεί το οικόπεδό τους να γίνει αυτοτελές, αλλιώς και αν ακόμα τακτοποιήσουν το αυθαίρετό τους δεν μπορούν να το μεταβιβάσουν στα παιδιά τους η σε οποιοδήποτε τρίτο.

Επίσης δεν κάνει πρόβλεψη για σύντομη διαδικασία αποζημίωσης των ιδιοκτητών που δικαιούνται αποζημίωση λόγω ένταξης του ακινήτου τους σε σχέδιο πόλης. Τα πιο πάνω είναι πάγια αιτήματα της ΕΝΙΔΑΝΗ.