ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΗΜΙΥΠΑΙΘΡΙΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΚΛΠ.

Απαντήσεις στη σειρά των ερωτημάτων που έχουν δημιουργηθεί στους ιδιοκτήτες ακινήτων όσον αφορά τις ρυθμίσεις για τους ημιυπαίθριους χώρους δίνει «Το Βήμα Της Κυριακής» στο φύλλο της 5-7-2009, με βάση τα όσα ως τώρα έχουν διευκρινιστεί από το ΥΠΕΧΩΔΕ.

1. Τι θα πληρώσουν οι πολίτες;

Για μέσο όρο εισφοράς της τάξεως των 1.500 ευρώ για την τακτοποίηση ημιυπαίθριου έκανε λόγο ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, εκτιμώντας ότι ένας κλεισμένος ημιυπαίθριος είναι γύρω στα 10-14 τετραγωνικά μέτρα. Ωστόσο υπάρχουν κλεισμένοι ημιυπαίθριοι ως και 80 τ.μ. και 100 τ.μ., ενώ τα υπόγεια και τα ισόγεια που άλλαξαν χρήση αντιπροσωπεύουν δυάρια και τριάρια διαμερίσματα. Αυτοί οι ιδιοκτήτες που είτε εν γνώσει τους είτε εν αγνοία τους αγόρασαν χώρο ο οποίος άλλαξε χρήση θα επιβαρυνθούν ιδιαίτερα, αφού η εισφορά υπολογίζεται στο 10% της ανά τετραγωνικό μέτρο τιμής ζώνης και είναι ενιαία για το κάθε κτίριο. 2. Τι επιδιώκουν αυτές οι ρυθμίσεις;

Με τις ρυθμίσεις για τους ημιυπαίθριους επιχειρείται να αντιμετωπιστεί ένα μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα και παράλληλα λαμβάνονται μέτρα με σκοπό την αποτροπή αντίστοιχων παραβάσεων στο μέλλον. Ετσι, ενώ ως τώρα ήταν δυνατή η συγκέντρωση των ημιυπαίθριων χώρων μιας οικοδομής σε έναν ή δύο ορόφους, στο μέλλον οι ημιυπαίθριοι χώροι θα κατανέμονται αναλογικά σε κάθε όροφο. Επιπλέον, το βάθος των ημιυπαίθριων χώρων περιορίζεται σε 1,80 μ., που δεν επιτρέπει τη μετατροπή τους σε δωμάτια. Τα ισόγεια κλειστά γκαράζ, ενώ ως σήμερα δεν μετρούσαν στον συντελεστή δόμησης, από τώρα και στο εξής θα μετρούν στον συντελεστή. Το ύψος της οροφής των υπόγειων χώρων σε κανένα σημείο δεν θα υπερβαίνει τα 0,80 μ. από την οριστική στάθμη του εδάφους, αντί του ισχύοντος 1,5 μ. Ετσι, εκτιμά το ΥΠΕΧΩΔΕ, δεν θα προσφέρονται για αλλαγή χρήσης και μετατροπή τους σε κατοικία.

3. Τι ισχύει σήμερα;

Η αλλαγή χρήσης υπάγεται στις διατάξεις περί αυθαιρέτων και υπόκειται σε πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης και υποχρέωση επαναφοράς των χώρων στη νόμιμη χρήση. Το ΥΠΕΧΩΔΕ επισημαίνει ότι η πολιτεία θα προβεί σε συστηματικό και εκτεταμένο έλεγχο όλων αυτών των περιπτώσεων. Πάντως το ΤΕΕ αμφισβητεί τη δυνατότητα διενέργειας ελέγχων σε 1.500.000 ιδιοκτησίες και τονίζει ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει. Επίσης, αναφέρει ότι με τα μέτρα του ΥΠΕΧΩΔΕ διαφοροποιείται το ύψος των προστίμων που ίσχυαν ως σήμερα, αλλάζουν διατάξεις του ΓΟΚ, τον καθιστούν φτωχότερο σε εξαιρετικά χρήσιμα πολεοδομικά εργαλεία, που είχαν προβλεφθεί με την αλλαγή του 1985, και αναγνωρίζεται για μία ακόμη φορά το τεράστιο πρόβλημα λειτουργίας των πολεοδομικών γραφείων, ενώ χαρακτηρίζει τα μέτρα αμιγώς εισπρακτικά.

4. Γιατί να δηλώσω τον ημιυπαίθριο χώρο που έχω κλείσει και μετατρέψει σε κατοικήσιμο; Τι θα κερδίσω;

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ κ. Γ. Σουφλιά, με την τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή παρέχεται η δυνατότητα να ρυθμιστεί ένα εκτεταμένο πρόβλημα, όπως είναι οι ημιυπαίθριοι, που αφορά περισσότερα του 1.500.000 ακίνητα. Με την καταβολή εισφοράς, σημαντικά χαμηλότερης από την εισφορά που θα κατέβαλλε ο ενδιαφερόμενος βάσει του νόμου περί αυθαιρέτων, λαμβάνεται μία απόφαση τακτοποίησης η οποία θα έχει ισχύ για όλη τη διάρκεια ζωής του κτιρίου. Εξάλλου, κατά το υπουργείο, δεν νοείται εξαίρεση από κατεδάφιση χώρου που βρίσκεται εντός του εγκεκριμένου δομικού όγκου του κτιρίου.

5. Ποιος γνωρίζει όμως ότι έχω κλείσει τον ημιυπαίθριο; Πώς μπορούν να με εντοπίσουν;

Με καταγγελία γειτόνων ή αν η ιδιοκτησία έχει κατασκευαστεί και αγοραστεί μετά το 2005, από το ποσόν που έχει καταβληθεί στην Εφορία. Κατά το ΤΕΕ, η μεγάλη πλειονότητα των κλεισμένων ημιυπαίθριων χώρων δεν μπορεί να εντοπιστεί από την Πολεοδομία παρά μόνον δειγματοληπτικά. Αν κάποιος πιαστεί από τους δειγματοληπτικούς ελέγχους των εφοριακών, που θα αρχίσουν τον Σεπτέμβριο, τότε θα υπαχθεί στη νομοθεσία περί αυθαιρέτων, δηλαδή θα κληθεί να πληρώσει πρόστιμο ανέγερσης 30% επί της αντικειμενικής αξίας και 5% ετησίως ως πρόστιμο διατήρησης.

6. Οικογένεια με δύο παιδιά διαμένει σε ιδιόκτητο διαμέρισμα 100 τ.μ. τρίτου ορόφου στην Γ΄ Ζώνη του Δήμου Αγίας Παρασκευής όπου η τιμή ζώνης ανέρχεται σε 1.400 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Από τα 100 τ.μ. τα 10 τ.μ. είναι κλειστός ημιυπαίθριος χώρος. Κατά τον υπολογισμό της εισφοράς θα ληφθεί υπόψη ο όροφος όπου βρίσκεται το διαμέρισμα;

Οχι, διότι η τιμή ζώνης του συστήματος αντικειμενικών αξιών, βάσει της οποίας θα υπολογιστεί η εισφορά για την τακτοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων, είναι ενιαία για όλους τους ορόφους. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι για τον υπολογισμό της εισφοράς βάσει των τετραγωνικών μέτρων που αντιστοιχούν στον κλειστό ημιυπαίθριο χώρο δεν θα ληφθούν υπόψη ούτε η παλαιότητα ούτε ο όροφος ούτε άλλα χαρακτηριστικά του ακινήτου που χρησιμοποιούνται για την αντικειμενική αξία προκειμένου να υπολογιστεί π.χ. ο φόρος μεταβίβασης, κληρονομιάς, το ενιαίο τέλος ακινήτων κ.ά.

7. Το 2005 έγγαμος είχε αγοράσει ως δεύτερη κατοικία διαμέρισμα 120 τ.μ. από τα οποία τα 10 τ.μ. ήταν κλειστός ημιυπαίθριος χώρος. Ωστόσο, φόρο μεταβίβασης είχε καταβάλει για την αντικειμενική αξία που αντιστοιχούσε στο σύνολο των τετραγωνικών μέτρων, δηλαδή και για τα 120 τ.μ. Καταβάλλοντας την εισφορά του 10% θα έχει ξεμπερδέψει και με την Εφορία;

Ο κ. Γ. Σουφλιάς Από τη στιγμή που έχει πληρωθεί ο φόρος μεταβίβασης για το σύνολο των τετραγωνικών μέτρων δεν θα επανέλθει η Εφορία. Με προσθήκη που υπεβλήθη από τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργο Σουφλιά στην τροπολογία η οποία κατατέθηκε στη Βουλή, διευκρινίζεται ότι μετά την τακτοποίηση δεν θα επιβληθούν φόροι στον συγκεκριμένο χώρο. Αν στο μέλλον μεταβιβάσει το ακίνητό του, τότε θα πληρώσει για το σύνολο των τετραγωνικών μέτρων της ιδιοκτησίας του. Πάντως μετά την πληρωμή της εισφοράς του 10%, όπως αναφέρει η τροπολογία, δεν επιβάλλονται πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης ούτε οποιασδήποτε άλλης μορφής και οι χώροι αυτοί διατηρούν τη χρήση στην οποία έχουν μετατραπεί.

Το άρθρο είναι από την εφημερίδα ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ- ΒΑΣΩ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΟΥ, Κ. ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ | Κυριακή 5 Ιουλίου 2009