Περίπου 800 οι οικοπεδούχοι στον Δήμο Ηρακλείου που είναι υπόχρεοι να τα καθαρίσουν ως 30 Ιουνίου - "Υπάρχουν και τα αλληλοκαρφώματα..." λέει ο αντιδήμαρχος

Μια ευθύνη που βαραίνει επιπλέον τους ιδιοκτήτες ακινήτων είναι και αυτή του καθαρισμού των οικοπέδων τους, ως μέτρο πρόληψης και αποτροπής πρόκλησης πυρκαγιών. Στον Δήμο Ηρακλείου οι υπόχρεοι οικοπεδούχοι για τον καθαρισμό τους είναι περίπου 800 ενώ έχει παρατηρηθεί ότι πολλές φορές και από εκδίκηση ο ένας καταγγέλλει τον άλλο κυρίως γείτονες όπως είχε αποκαλύψει στην εκπομπή Ελεύθερο Σημείο της Κρήτη TV με τον Λευτέρη Συμβουλάκη ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Γιώργος Καραντινός τον περασμένο Απρίλιο.

«Πρόκειται για νομοθετήματα από την κεντρική εξουσία. Αν ένας ιδιοκτήτης έχει πολλαπλά οικόπεδα, μπαίνουνε πολλαπλά πρόστιμα. Πέρυσι, με τη βοήθεια της Δημοτικής Αστυνομίας, ειδοποιήθηκαν περίπου 800 ιδιοκτήτες οικοπέδων για τον άμεσο καθαρισμό και παράλληλα έγιναν έλεγχοι», τόνισε ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Γιώργος Καραντινός σε δήλωσή του στην εκπομπή “Ελεύθερο Σημείο” της “ΚΡΗΤΗ TV” τον περασμένο Απρίλιο με τον Λευτέρη Συμβουλάκη αναφερόμενος στο θέμα σε τοπικό επίπεδο, με τον ίδιο επίσης να προσθέτει πως αρκετοί δημότες, μετά και τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν, έχουν ευαισθητοποιηθεί με το θέμα, ωστόσο όπως τόνισε δε λείπουν και οι περιπτώσεις που ο ένας ιδιοκτήτης καταγγέλλει τον άλλο για το ακαθάριστο οικόπεδο του γείτονα. 

Σύμφωνα μάλιστα με ανακοίνωση του Δήμου Ηρακλείου, μέχρι τις 30 Ιουνίου ύστερα από παράταση που δόθηκε είναι υποχρεωμένοι οι ιδιοκτήτες οικοπέδων, που σύμφωνα με τα περυσινά στοιχεία ανέρχονται στους περίπου 800, να καταθέσουν την υπεύθυνη δήλωση για τον καθαρισμό των οικοπέδων στο Εθνικό Μητρώο Τήρησης Μέτρων Προληπτικής Πυροπροστασίας Ιδιοκτησιών του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Σε αντίθετη περίπτωση προβλέπεται πρόστιμο έως 54.000 ευρώ και διετής φυλάκιση για ψευδή δήλωση, ενώ οι γείτονες θα “καρφώνουν” ο ένας τον άλλο. Και όλα αυτά, για «περιβαλλοντικούς λόγους». 

Στο σημείο αυτό να σημειώσουμε πως από χθες αναρτήθηκε η νέα ψηφιακή πλατφόρμα δήλωσης καθαρισμού οικοπέδων. Πρόκειται για την ψηφιακή πλατφόρμα που δημιούργησε το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε συνεργασία με το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και το υπουργείο Εσωτερικών, όπου πλέον με επιτόπιους ελέγχους οι Δήμοι θα εντοπίζουν τα ακαθάριστα οικόπεδα και στη συνέχεια, μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας, θα μπορούν να διασταυρώνουν εάν οι πολίτες έχουν υποβάλει δήλωση καθαρισμού και να τους ενημερώσουν για την υποχρέωσή τους να προχωρήσουν σε εργασίες. Επιπλέον, με την πλατφόρμα θα δίνεται η δυνατότητα σε κάθε ενδιαφερόμενο να παρακολουθεί εάν τηρούνται οι κανόνες ως προς τον καθαρισμό των ακάλυπτων χώρων. 


Υπενθυμίζεται ότι οι ιδιοκτήτες οικοπέδων που βρίσκονται εντός οικισμών ή κοντά σε αυτούς οφείλουν να προβούν άμεσα στον καθαρισμό τους, με κύριο στόχο την αποτροπή πρόκλησης πυρκαγιάς. Επίσης, επιβάλλεται στους ιδιοκτήτες από τις ισχύουσες διατάξεις η κοπή κλαδιών που εξέχουν στο οδικό ή αγροτικό δίκτυο, δυσχεραίνοντας τη διέλευση πυροσβεστικών, ασθενοφόρων, απορριμματοφόρων και οποιουδήποτε άλλου οχήματος. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης θα γίνουν όλες οι ενέργειες που προβλέπει η κείμενη νομοθεσία με την επιβολή προστίμων, καθώς και τη χρέωση του κόστος καθαρισμού σε όποιες περιπτώσεις αυτός γίνει από τα συνεργεία εκάστοτε Δήμου. 


Για «να σωθεί το περιβάλλον», όπως προβλέπει η απόφαση της κυβέρνησης, του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και των υπουργείων Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και Εσωτερικών, οι πολίτες θα έρχονται αντιμέτωποι με σκληρά πρόστιμα αν δεν καθαρίσουν τα οικόπεδά τους, όπου και να βρίσκονται, ακόμα και σε χέρσες περιοχές στην Ελλάδα! Μάλιστα, με νέα ψηφιακή υπηρεσία θα μπορεί ο ένας πολίτης να καταγγέλλει τον άλλο για το ακαθάριστο οικόπεδο του γείτονα, ενώ ο Δήμος θα καταχωρίζει τα στοιχεία από τις αυτοψίες που διενεργεί. 


Τι να κάνετε για να μην πληρώσετε πρόστιμα 

Τη δυνατότητα να γλιτώσουν από την επιβολή των “τσουχτερών” προστίμων για τα ακαθάριστα οικόπεδα έχουν οι ιδιοκτήτες αν υποβάλουν μέχρι τις 31 Μαΐου 2024 τη δήλωση στο μητρώο καθαρισμού οικοπέδων και ακάλυπτων χώρων. Μέσα από τη νέα ψηφιακή πλατφόρμα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με τα υπουργεία Εσωτερικών καθώς και Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ο πολίτης μπορεί να υποβάλλει αίτηση καθαρισμού του οικοπέδου του, αλλά και να κάνει καταγγελίες για ακαθάριστα οικόπεδα, ενώ ο Δήμος θα καταχωρίζει τα στοιχεία από τις αυτοψίες που διενεργεί.


Υπενθυμίζεται ότι για τη σχετική διαδικασία, έχει τεθεί σε εφαρμογή η ηλεκτρονική πλατφόρμα του Μητρώου Τήρησης Μέτρων Προληπτικής Πυροπροστασίας Ιδιοκτησιών akatharista.apps.gov.gr.

Οι αναλυτικές οδηγίες για την δήλωση καθαρισμού οικοπέδων έχουν ως εξής: 

Μπαίνουμε στην εφαρμογή με τους κωδικούς TAXIS 

Για να εισάγουμε δήλωση καθαρισμού του οικοπέδου, επιλέγουμε "ΥΠΟΒΟΛΗ ΔΗΛΩΣΗΣ"

Στην εισαγωγή δήλωσης επιλέγουμε αν είμαστε Α) ιδιοκτήτης ή Β) επικαρπωτής / μισθωτής/ υπομισθωτής.

Εάν το οικόπεδο διαθέτει ΚΑΕΚ που βρίσκεται σε ανάρτηση, τότε εισάγουμε τον ΚΑΕΚ και πατάμε "ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ"

Για την εύρεση του ΚΑΕΚ μπορούμε να συνδεθούμε στην ψηφιακή υπηρεσία του Ελληνικού Κτηματολογίου. Αν ο ΚΑΕΚ είναι έγκυρος, συμπληρώνονται αυτόματα τα στοιχεία του οικοπέδου. Διαφορετικά, εάν το οικόπεδο βρίσκεται σε περιοχή που το κτηματολόγια δεν βρίσκεται σε λειτουργία, τότε επιλέγουμε "ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΕΣ" (πρότυπο ΕΓΣΑ '87), σύμφωνα με τις οδηγίες που υπάρχουν στην πλατφόρμα. Θα εμφανιστεί το μήνυμα " Οι συντεταγμένες που εισάγετε ανήκουν σε οικόπεδο ου δεν έχει ακόμα καταχωρηθεί στο Ελληνικό Κτηματολόγιο".

Στο επόμενο βήμα "ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΔΗΛΟΥΝΤΟΣ", συμπληρώνονται αυτόματα τα στοιχεία μας. Σε περίπτωση που κάποια λείπουν μπορούμε να τα εισάγουμε.

Στο επόμενο βήμα δηλώνουμε τις ενέργειες πυρασφάλειας που έχουμε εκτελέσει. Θα πρέπει να συμπληρώσουμε όλε τις ενέργειες πυρασφάλειας επιλέγοντας ΝΑΙ ή ΟΧΙ / ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ. Επίσης πρέπει να συναινέσουμε στο κείμενο της Υπεύθυνης Δήλωσης (Δηλώνω υπεύθυνα ότι προέβην.....)

Τέλος επιλέγουμε "ΥΠΟΒΟΛΗ". Θα εμφανιστεί οθόνη επιτυχούς υποβολής με τον κωδικό της δήλωσης. Ταυτόχρονα αφού λάβει ηλεκτρονική σφραγίδα από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αποστέλλεται στη θυρίδα του πολίτη.

Κάθε έτος επιτρέπεται η υποβολή μίας μόνο δήλωσης ανά οικόπεδο. 

ΠΗΓΗ: https://www.neakriti.gr/