ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΝΟΜΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Η μελέτη του Ρυθμιστικού Σχεδίου, που εκπονείται αυτό το διάστημα, θα καλύπτει ολόκληρο το νομό Ηρακλείου, υποσχέθηκε χθες 28-3-2011 ο υφυπουργός Περιβάλλοντος κ. Σιφουνάκης που παραδέχτηκε ότι υπάρχει πρόβλημα καθώς εξαιρούνται ‘κρίσιμες’ περιοχές ενώ, όπως έχει γράψει και η “Π” είναι και…μισοί καλλικρατικοί δήμοι!

Στη συνάντηση την οποία προκάλεσε χθες η βουλευτής κ. Σκραφνάκη τέθηκαν από τους παριστάμενους δημάρχους και όχι μόνο όλα τα ανοιχτά ζητήματα που έχουν τεθεί για το Ρυθμιστικό. Και συμφώνησαν όλοι ότι ο νομός Ηρακλείου έστω και κατά παρέκκλιση πρέπει να είναι στην μελέτη καθότι είναι…ζωηρός και ανθεί η αυθαιρεσία σε όλα τα επίπεδα.

Επεσήμαναν μάλιστα ότι δεν είναι δυνατόν να καλύπτει το μισό Δήμο Γόρτυνας και είναι αναγκαίο ο συγκεκριμένος δήμος να ενταχθεί στο σύνολό του ώστε να υπάρχει ένας πιο συγκροτημένος σχεδιασμός για το πώς θα αναπτυχθεί η μεγάλη αυτή διοικητική ενότητα.

Παρόντες ήταν οι δήμαρχοι Χερσονήσου, Γόρτυνας και Μινώα κ. Δοξαστάκης, Σχοιναράκης και Καλογεράκης, από το δήμο Ηρακλείου ο κ. Βασιλάκης και από την Περιφέρεια ο κ. Γ. Αλεξάκης. H μελετήτρια κ. Καραθανάση ανέλυσε τα σενάρια που υπάρχουν, ενώ παρούσες ήταν και οι επιβλέπουσες από το υπουργείο.

Η κ. Σκραφνάκη δήλωσε ικανοποιημένη από τη συνάντηση και επεσήμανε ότι θα παρακολουθείται τώρα η εξέλιξη από ειδική επιτροπή επιστημόνων που θα κάνουν και τις επιμέρους παρατηρήσεις.

“Το Ηράκλειο αναγνωρίζεται ως εθνικός και διεθνής πόλος γύρω από τον οποίο θα αναπτυχθούν δραστηριότητες, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να δούμε και άλλες πιθανές λύσεις ή πόλους που περιφερειακά θα αναπτυχθούν.

Σε σχέση με την παρακαμπτήρια οδό, η κατασκευή της οποίας τελεί υπό σχεδιασμό χαρακτηρίζεται παρέμβαση μείζονος σημασίας προκειμένου να αναβαθμιστεί η οδική σύνδεση του Ηρακλείου αφού είναι πλέον σαφές σε όλους μας ότι οι σημερινές οδικές συνδέσεις της εθνικής οδού δεν καλύπτουν το ρόλο τους και λειτουργούν σαν περιφερειακές.

Αντίστοιχα σημαντικό θέμα είναι οι νέες βιομηχανικές ζώνες, που θα πρέπει να διαμορφωθούν σε διάφορες περιοχές του νομού. Από την τελευταία επίσκεψη μάλιστα των μελετητριών φαίνεται ότι έχουν επιλεγεί διάφορα σημεία στο Αλάγνι, στο Οινοποιείο της Ένωσης Ηρακλείου, στο δρόμο προς την Αγία Βαρβάρα, όπως επίσης και στην περιοχή του Επανωσήφη.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο σχεδιασμός των μελετητριών και σε σχέση με τη δημιουργία δορυφορικών κέντρων τα οποία θα εκτονώσουν την πολεοδομική πίεση του Ηρακλείου από το κέντρο της πόλης προς το νότο.

Συγκεκριμένα, οι μελετήτριες εκτιμούν ότι είναι αναγκαίο να δημιουργηθούν γύρω από το Ηράκλειο μια σειρά από δορυφορικά κέντρα ανάπτυξης σε διάφορα χωριά τα οποία δεν πρόκειται να μετατραπούν σε «πόλεις» αλλά θα διατηρήσουν τον παραδοσιακό χαρακτήρα τους σε σχέση με την αγροτική δραστηριότητα που αναπτύσσεται η οποία θα ενισχυθεί όμως και από εμπορικές χρήσεις. Κάποιες από τις περιοχές αυτές μπορούν να λειτουργήσουν ως διοικητικά κέντρα με υπηρεσίες και δραστηριότητες που θα αποκεντρωθούν προκειμένου να διευκολύνουν την καθημερινότητα των πολιτών και να λειτουργήσουν και ως διοικητική υποδομή που θα ενισχύσει τη μόνιμη παραμονή των δημοτών εκεί. Τέτοιες περιοχές είναι το Βενεράτο που σε συνδυασμό με την Αυγενική και τα Κεράσια μπορούν να λειτουργήσουν ως ενιαίο διοικητικό κέντρο. Επίσης εκτιμάται ότι από την πλευρά της πρώην επαρχίας Πεδιάδος ένα διοικητικό κέντρο μπορεί να δημιουργηθεί στην περιοχή Πεζά, στην Καλονή, στις Αγ. Παρασκιές, πάντα με την προϋπόθεση να μην χαθεί ο σημερινός τοπικός χαρακτήρας των περιοχών αυτών. Επίσης, από την πλευρά του Μαλεβιζίου ως διοικητικό κέντρο θα πρέπει να λειτουργήσει και η περιοχή του Κρουσώνα που διαθέτει πολλές περιοχές “natura” οι οποίες είναι αναγκαίο να αναδειχτούν. Διοικητικό κέντρο «βλέπουν» οι μελετήτριες και στην Τύλισο, στις Πάνω και Κάτω Ασίτες, πάντα με την προϋπόθεση όλες οι περιοχές αυτές να μην μετατραπούν σε πόλεις και να μεταλλαχθούν δηλαδή σε κάτι που δεν είναι.

Το πιο πάνω άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ του Ηρακλείου στις 29-3-2011.