TA ΣΧΕΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΟΥ 33 ΤΕΤΡΑΓΩΝΟΥ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΑΠΟ ΤΑ ΛΙΟΝΤΑΡΙΑ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ

Το "λείψανο" μιας αψιδωτής εισόδου της ανατολικής πρόσοψης του Δουκικού Ανακτόρου των Ενετών, που παραμένει άγνωστη ακόμη και για τους αρχαιολόγους, εντόπισε με τον πιο τυχαίο τρόπο ο αρχιτέκτονας Γιάννης Κανετάκης.

Η "Ν.Κ." παρουσιάζει σήμερα τα προκαταρκτικά σχέδια της σύμπραξης των μελετητών "Φίλων" Αλέξανδρος Πανταζής-Παναγιώτα Κυριοπούλου και Συνεργάτες Ο.Ε./Ιωάννης Κανετάκης, Χρύσανθος Κιρπότιν και ΣΙΑ Σύμβουλοι Μηχανικοί Ε.Ε., Δημήτρης Νεονάκης και Ιωσήφ Πετράκης, που κέρδισε το διαγωνισμό του Δήμου Ηρακλείου για την ειδική αρχιτεκτονική μελέτη, βάσει της οποίας θα αναπλαστεί το Ο.Τ. 33.

«Εμείς προτείνουμε την ανάδειξη πρώτα από όλα των λειψάνων του ανακτόρου», λέει ο κ. Κανετάκης. «Προτείνουμε ακόμη», συνεχίζει, «την ανάδειξη των θόλων της νότιας πλευράς που θα αποτελέσουν εισόδους στην αυλή του ανακτόρου, καθώς και το οξυκόρυφο τόξο που ανακαλύψαμε να αποτελέσει την ανατολική είσοδο μέσα στην καρδιά του τετραγώνου και επίσης είσοδο δίπλα από το ξενοδοχείο "Ελλάς" επί της Καντανολέων. Προτείνουμε επίσης αναδόμηση της βορειανατολικής γωνίας, καθώς και διατήρηση της καμινάδας στην οικία Αλεξίου και του περίφημου Ρολογιού που βρίσκεται πάνω από τα καταστήματα που κρύβουν τους θόλους του ανακτόρου».

Η τελική μελέτη θα περιλαμβάνει όλα τα θετικά στοιχεία των τριών υποψήφιων μελετών που κατατέθηκαν στο διαγωνισμό, ενώ, όπως ξεκαθαρίζει ο κ. Κανετάκης, δεν είναι δυνατό να γίνει πιστευτό ότι θα πραγματοποιηθεί μεμιάς η ανάπλαση της περιοχής. Όπως εξηγεί, η ανάπλαση εξαρτάται από την αρχαιολογική έρευνα και για αυτό θα γίνει κομμάτι-κομμάτι σύμφωνα με τα ευρήματα των αρχαιολόγων.

Η κοινοπραξία που ανέλαβε τη μελέτη έχει προτείνει πέντε σενάρια στο Δήμο Ηρακλείου. Από αυτά προκρίθηκε και σε αυτή τη φάση υιοθετείται το τέταρτο.

Το σενάριο αυτό προβλέπει καταρχάς την αποκατάσταση των τεσσάρων θολοσκεπών καταστημάτων της νότιας πλευράς ή όσων αποκαλυφθούν. Τα δύο από αυτά θα χρησιμοποιηθούν ως πέρασμα στο εσωτερικό του Ο.Τ. 33, όπου υπάρχει αδόμητος χώρος ο οποίος αποτελούσε την αυλή του Δουκικού Ανακτόρου. Τα άλλα δύο θα λειτουργήσουν, βάσει του άρθρου 14 του Αρχαιολογικού Νόμου. Προβλέπονται ακόμη η ανάδειξη τμήματος της οικίας Αλεξίου με το τουρκικό τζάκι και την κυλινδρική καμινάδα που κατασκευάστηκε το 1907 και η αποκατάσταση της ταράτσας με το Ρολόι και το στηθαίο και τη χρήση του χώρου.

Το σενάριο προβλέπει επίσης τη δημιουργία εισόδου στο Ο.Τ. 33 από ανατολικά μέσα από το οξυκόρυφο τόξο προς τον εσωτερικό αύλειο χώρο. Θα δημιουργηθεί στοά που θα καλύπτεται από γυάλινα τμήματα που θα ανοιγοκλείνουν ανάλογα με τις κλιματολογικές συνθήκες. Ακόμη προβλέπεται ανοικοδόμηση των κτισμάτων μέσα στο σημερινό περίγραμμα και όγκο. Στο ισόγειο που αποκαλύφθηκε τμήμα της πρόσοψης του Δουκικού Ανακτόρου δε θα γίνουν καταστήματα και ο χώρος θα μείνει ελεύθερος για την κυκλοφορία και την άμεση σχέση του κοινού με το ανάκτορο. Ανάλογα με το ύψος του τοίχου που στηρίζει το τόξο θα κατασκευαστεί η οροφή του ισογείου.

Επίσης θα γίνει ανάπλαση του εσωτερικού χώρου του τετραγώνου, δηλαδή του αίθριου χώρου του ανακτόρου που και σήμερα παραμένει αδόμητος, όμως είναι γεμάτος σκουπίδια και μη προσβάσιμος. Ο χώρος προτείνεται να γίνει κοινόχρηστος και να αποδοθούν πολιτιστικές δράσεις. Τέλος, προβλέπονται η διερεύνηση της δυνατότητας διόδου προς το πάρκο Θεοτοκόπουλου και η ενοποίηση του πάρκου με τον εσωτερικό χώρο του Ο.Τ. 33, καθώς και η ανοικοδόμηση της βορειοανατολικής γωνιάς του οικοδομικού τετραγώνου που βρίσκεται δυτικά του πάρκου. Θα κατασκευαστεί διώροφο κτίριο στο ισόγειο του οποίου θα δημιουργηθεί αίθουσα πολλαπλών χρήσεων με πρόσβαση μέσω διαφώτιστης στοάς. Το οξυκόρυφο τόξο θα δεσπόζει στο βάθος της στοάς και θα οδηγεί τον επισκέπτη στο εσωτερικό υπαίθριο χώρο αφού περάσει από μια αίθουσα όπου θα μπορεί να πληροφορηθεί την ιστορία του Χάνδακα μέσα από σχέδια, φωτογραφίες, βίντεο, οπτικοακουστικά κ.λπ.

-Τα πιο πάνω είναι αποσπάσματα από άρθρο του δημοσιογράφου ΛΕΥΤΕΡΗ ΣΥΜΒΟΥΛΑΚΗ, στην εφημερίδα "ΝΕΑ ΚΡΗΤΗ" ΦΎΛΛΟ της 22-10-2007